NIK: pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni
Pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. W najnowszym raporcie Izba wskazała, że w większości placówek osoby hospitalizowane otrzymują posiłki z niskiej jakości produktów, które są nieadekwatne do stanu zdrowia, a czasami wręcz szkodliwe.
Kontrolerzy zwrócili uwagę, że system ochrony zdrowia w Polsce nie gwarantuje osobom przebywającym w placówkach medycznych odpowiedniej diety.
Najwyższa Izba Kontroli podkreśla, że żadne przepisy nie określają m.in. norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.
– Prawo nie reguluje zasad zatrudniania dietetyków, dlatego część szpitali w ogóle nie widziała potrzeby udziału specjalistów w procesie żywienia pacjentów. Tam, gdzie dietetycy byli zatrudnieni, nadmiar obowiązków i zbyt duża liczba pacjentów powodowały, że układali oni jadłospisy nierzetelnie i niewiarygodnie, z co za tym idzie, źle bilansowali dietę – często nieadekwatnie także do stanu zdrowia pacjenta. W umowach z dostawcami produktów spożywczych i firmami cateringowymi, stosowano nie precyzyjne zapisy, dotyczące jakości zamawianych produktów i posiłków. W efekcie do przygotowania posiłków stosowano środki spożywcze o niskiej jakości – mówi prezes NIK, Krzysztof Kwiatkowski.
Porównując wyniki kontroli NIK sprzed dziesięciu lat z obecnymi rezultatami okazuje się, że żywienie pacjentów w szpitalach nie uległo poprawie.
Kontrolerzy wskazali, że konieczne jest dofinansowanie szpitali i przygotowanie regulacji prawnych dotyczących zasad racjonalnego żywienia w placówkach leczniczych. Inspektorzy podkreślili, że należy stworzyć mechanizmy nadzoru nad ich realizacją i przestrzeganiem.
RIRM/TV Trwam News