
Obraz autorstwa Freepik
Pacjenci w polskich szpitalach wreszcie doczekają się pełnowartościowych posiłków?
Choć zdrowa i zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia pacjentów szpitalnych, to szpitalne posiłki pozostawiają wiele do życzenia. Zmienić ma to program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Wyżywienie w szpitalach od lat budzi kontrowersje.
Obecnie pacjenci w szpitalach żywieni są przez firmy zewnętrzne, a ilość posiłków jest uzależniona od stanu zdrowia chorego oraz oddziału szpitalnego.
– Źle się stało, że wyżywienie zostało wydzielone ze szpitala, ponieważ firmy prywatne bardzo tną koszty i niewiele pieniędzy zostaje na żywienie. Stawka żywieniowa jest drastycznie obniżona – mówiła Maria Smolińska z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu.
Obniżenie stawki żywieniowej idzie w parze z gorszą jakością podawanych posiłków. Część pacjentów dokarmiana jest przez swoich bliskich, którzy przygotowują posiłki w domu. Nie jest to jednak dobry pomysł.
– Nie nośmy toreb z dodatkowym jedzeniem. Nie wszystko każdy pacjent może jeść – zwróciła uwagę Krystyna Kiedrowicz z Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.
Bardzo często przestrzeganie zaleceń dietetycznych może przyspieszyć powrót do zdrowia. Problemem jednak jest to, że obecnie nikt nie kontroluje firm cateringowych zajmujących się żywieniem, a w szpitalach brakuje odpowiedniej kadry dietetyków. Receptą na te problemy ma być rządowy program „Dobry posiłek w szpitalu”. Zakłada on m.in. zwiększenie dziennej stawki żywieniowej, bo obecnie waha się ona w granicach kilkunastu złotych.
– Na tych kwestiach szpitale oszczędzały, a 25 złotych to jest minimum. Są np. cateringi, które za tę kwotę umieją naprawdę zorganizować bardzo dobry ciepły posiłek – zaznaczyła Barbara Dziuk, poseł PiS.
Dodatkowo jadłospis ma być przygotowywany przez dietetyków i ma zawierać informacje m.in. o składzie produktów, kaloryczności i obecności alergenów. Program nakłada też na szpital obowiązek publikowania na swojej stronie internetowej zdjęć co najmniej dwóch posiłków z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. Ministerstwo Zdrowia na bieżąco będzie weryfikowało działanie programu, a w przyszłości niewykluczone jest jego rozszerzenie.
TV Trwam News