Produkcja trzody chlewnej coraz mniej opłacalna

W pierwszym półroczu tego roku przeciętna cena za kilogram żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,32 zł. To o 13 proc. mniej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Z danych GUS-u wynika, że o 0,7 proc spadło także pogłowie świń.

Witold Choiński, szef Związku Polskie Mięso mówi, że należy szukać kilku przyczyn niskich cen. Ekspert zwraca uwagę, że zamknięty jest eksport na rynki trzecie, poza tym na początku roku rolnicy zmagali się z chorobą ASF.

– Cały eksport, który był rozwijany przez ostatnie lata, przede wszystkim na rynkach trzecich, musiał zostać przekierowany na eksport do krajów europejskich. Idzie zatem spadek cen, ponieważ i tak Polska produkcja jest mniej konkurencyjna, niż produkcja europejska, bo tam dominują duże hodowle w dużych fermach. W Polsce na hodowla jest jeszcze rozdrobniona. To spowodowało, że jeśli chcemy tam wyeksportować, to te ceny muszą być co najmniej porównywalne, albo nawet niższe. To spowodowało, że tych kilka czynników się na siebie nałożyło i dzisiaj mamy taki efekt – zauważa Witold Choiński.

Witold Choiński spodziewa się, że opłacalność może jeszcze spadać. Powodem jest susza, która sprawi, że wzrosną ceny pasz.

Resort rolnictwa poinformował, że suszą zostało dotknięte 220 tys. gospodarstw i 2 mln ha upraw rolnych.

Komisje szacujące oceniły straty w gospodarstwach rolnych na 1,5 mld zł.

RIRM

drukuj
Tagi:

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl