Ministerstwo rolnictwa: Polska żywność jest naszym dobrem narodowym

Polska żywność jest naszym dobrem narodowym – zaznacza Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Resort zapowiada walkę o budowę marki polskiej żywności na świecie.

Tym, co ma wyróżnić polską produkcję żywności na świecie, ma być jej najwyższa jakość. Nie jesteśmy w stanie konkurować wielkością produkcji, stąd stawiamy na standardy.

O jakości ma świadczyć bezpieczeństwo. Polska ma kompatybilny z przepisami unijnymi system bezpieczeństwa żywności. Resort rolnictwa odnosi się do pojawiających się ostatnio informacji, jakoby polska żywność była groźna dla zdrowia. Te informacje szkodzą polskiemu rolnictwu i wprowadzają konsumentów w błąd – wskazał minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

– Pojawiły się w ostatnim czasie bezpodstawne zarzuty, które kwestionują sprawność tego systemu, które mówią o tym, że polska żywność jest żywnością toksyczną. Są osoby, są organizacje, które powołują się na niezweryfikowane, niesprawdzone, nieatestowane badania, urządzenia. Twierdzą, że polskie rolnictwo, polski przemysł rolno-spożywczy truje obywateli – mówił Jan Krzysztof Ardanowski.

Państwowa Inspekcja Sanitarna zaznacza, że obowiązujące procedury dot. kontroli jakości żywności pokazują, że polska żywność jest bezpieczna i zdrowa. Inspekcja dokonuje regularnych kontroli producentów. Producent działający poza jurysdykcją Inspekcji, działa nielegalnie.

– Czy mamy bezpieczną i zdrową żywność? Odpowiem jednoznacznie – mamy. Cieszę się, że jestem Polakiem, że mogę kupować w polskich sklepach. Kupuję wszystko, co polskie, ponieważ mam wtedy gwarancję i pewność, że to jest dobrej jakości – podkreślał Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny.

Kolejnym elementem budowania sytemu bezpieczeństwa jest Polska Inspekcja Weterynaryjna.

Resort rolnictwa apeluje do organizacji branżowych i wszystkich, którzy mają jakiekolwiek informacje o fałszowaniu żywności, o zgłaszanie nieprawidłowości.

Zuzanna Dąbrowska/RIRM

drukuj