fot. Monika Bilska

[TYLKO U NAS] Dr Z. Kuźmiuk: Europejscy rolnicy zapewnili Europejczykom bezpieczeństwo żywnościowe w czasie pandemii

Na wieść o tym, że granice zostają zamknięte, mieszkańcy całej UE rzucili się na zakupy – w pierwszej kolejności wykupywano żywność. Nigdzie nie doszło do tego, że żywności brakowało. Czasami na półkach oczywiście pojawiały się pustki, ale na drugi dzień były one wypełniane. Możemy powiedzieć, że rolnicy europejscy zapewnili Europejczykom bezpieczeństwo żywnościowe w czasie pandemii – stwierdził dr Zbigniew Kuźmiuk, europoseł, w poniedziałkowych „Aktualnościach dnia” na antenie Radia Maryja.

Trwają ostanie negocjacje nad budżetem Unii Europejskiej na lata 2021-2027. Jednym z najważniejszych obszarów budżetu jest wspólna polityka rolna.

– Przy prezentacji budżetu Ursula von der Leyen poinformowała, że środków na wspólną politykę rolną będzie aż o 26,5 miliarda euro więcej w skali całej Unii Europejskiej, a – jak powiedział zupełnie niedawno komisarz Janusz Wojciechowski – jeżeli chodzi o Polskę, to tych środków będzie o 3 miliardy euro więcej niż w przedłożeniu z maja 2018 roku. A to jeszcze nie koniec. Mam nadzieję, że w czasie negocjacji, które dopiero teraz się intensywnie zaczną, że jeszcze coś na wspólną politykę rolną zostanie dołożone – oznajmił dr Zbigniew Kuźmiuk.

Negocjacje nad budżetem UE pojawiły się w momencie, kiedy wszystkie kraje dotykają skutki związane z pandemią koronawirusa. Europoseł podkreślił, że wspólna polityka rolna i rolnicy zapewnili bezpieczeństwo żywnościowe w tym trudnym czasie.

– Mieliśmy do czynienia ze swoistą paniką, także dotknęła ona Polskę. Na wieść o tym, że granice zostają zamknięte i że będziemy podlegali także pewnym ograniczeniom, jeżeli chodzi o wychodzenie z domu, mieszkańcy całej Unii Europejskiej rzucili się na zakupy – w pierwszej kolejności wykupywano żywność. Nigdzie nie doszło do tego, że żywności brakowało. Czasami na półkach oczywiście pojawiały się pustki, ale na drugi dzień były one wypełniane. Możemy powiedzieć, że rolnicy europejscy zapewnili Europejczykom bezpieczeństwo żywnościowe w czasie pandemii – stwierdził rozmówca Radia Maryja.

Gość „Aktualności dnia” wspomniał, że unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, kiedy był jeszcze posłem do Parlamentu Europejskiego, bardzo często zwracał uwagę, że kwestia bezpieczeństwa żywnościowego jest niezwykle ważna.

– Przyzwyczailiśmy się, że generalnie żywności nie brakuje. Nawet, gdy pojawiają się jakieś klęski żywiołowe w jakimś kraju, to żywność można dosyć łatwo sprowadzić z zagranicy, nawet spoza Unii Europejskiej i tak naprawdę wszyscy byli przyzwyczajeni do tego, że żywności zabraknąć nie może. Nagle okazało się – pandemia koronawirusa była swoistym sprawcą – że mogą być sytuacje nieprzewidywalne, gdzie żywność będzie rzeczą niesłychanie ważną, podobnie jak dostarczenie leków czy materiałów medycznych. I tutaj rolnictwo się spisało. W związku z tym, jest szansa, żeby upominać się o środki na rolnictwo, bo wspólna polityka rolna i rolnicy wymagają dodatkowego finansowania – zaznaczył poseł do PE.

Dr Zbigniew Kuźmiuk zwrócił uwagę, że tak jak kosztuje bezpieczeństwo obronne, tak kosztuje bezpieczeństwo żywnościowe i „Europejczycy muszą zdawać sobie z tego sprawę”.

– Czasami wspólna polityka rolna jest krytykowana, że po co dopłaca się do rolnictwa, skoro całą żywność można kupić za granicą taniej. Ale się okazuje, że przychodzą takie czasy, że żywności może brakować i jeżeli nie ma się własnej, to można po prostu zwyczajnie cierpieć głód. Dlatego sprawa bezpieczeństwa żywnościowego jest absolutnie na agendzie europejskiej i stąd – jak sądzę – gest Komisji, żeby powiększyć środki na wspólną politykę rolną – dodał.

Całą rozmowę z dr. Zbigniewem Kuźmiukiem w „Aktualnościach dnia” można odsłuchać [tutaj].

radiomaryja.pl

drukuj