fot. pixabay.com

Dr inż. E. Babicz: Przyroda jest skonstruowana tak mądrze, że ma wszystkie leki dla człowieka na każdą porę roku

Obszar zamieszkania, tryb życia oraz konsumowana przez człowieka żywność mogą wpływać na jego późniejszy stan zdrowia. O endemii, dbaniu o glebostan oraz przygotowywanych przez przyrodę lekach, a także ich mądrym dawkowaniu mówił dr inż. Eugeniusz Babicz z Pracowni Ekspertyz i Analiz Rolno-Prawnych i Ochrony Środowiska w Głogowie w programie „Wieś – to też Polska” na antenie TV Trwam.

Endemia to zjawisko chorobowe charakterystyczne dla danego obszaru. Dotyka ono ludności zamieszkującej określony teren przez wiele lat. Choć może mieć wahania roczne, utrzymuje się na podobnym poziomie. W Polsce takie zjawiska także mają miejsce. Przykładem jest kleszczowe zapalenie mózgu. Według badania przeprowadzonego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego z 2021 roku hiperendemicznym obszarem występowania tej choroby jest powiat hajnowski, natomiast wśród powiatów o wysokiej endemiczności są m.in.: powiat sejneński, białostocki, bielski, augustowski czy suwalski.

Endemia nie dotyczy tylko miejsca zamieszkania, ale wiąże się także z prowadzonym trybem życia oraz z żywnością, jaką spożywamy.

– Są w Polsce takie obszary, gdzie częściej występuje nowotwór czy częściej zapada się na choroby psychiczne. (…) Może być to związane z każdym składnikiem, np. nadużycie związków używanych do oprysków może zagrażać zdrowiu ludzi. Po jakimś czasie pojawi się choroba na obszarze, gdzie tego środka używało się w dużej ilości. Dzisiaj nie potrafimy wyciągać wniosków z tym związanych, bo jest wiele czynników, które wpływają na przyczyny endemiczne – wskazał dr inż. Eugeniusz Babicz w programie „Wieś – to też Polska” w TV Trwam z 19 listopada 2023 roku.

Przykładem pierwiastka, który szkodzi zdrowiu w przypadku jego złego wykorzystania, jest glin. Powszechnie jest on określany jako aluminium.

– Według badań na polach, gdzie nie dokonuje się wapnowania gruntów i gleba jest zakwaszona, glin przenika do rośliny. Człowiek później otrzymuje roślinę tuczoną na aluminium. Ludzie zakłócają system obiegu składników i dochodzi do uszkodzenia blaszek mózgowych, przez co później człowiek zapomina, jak się nazywa – powiedział.

Niestety, według danych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa ponad 60 proc. gleb w naszym kraju jest zakwaszonych. A nadmiar glinu występuje przede wszystkim tam, gdzie gleby są zakwaszone.

– W glebach posiadających współczynnik pH poniżej 4,5 mamy nadmiar glinu. On przedostaje się do roślin. Człowiek konsumuje to latami – zauważył specjalista ds. rolnictwa i ochrony środowiska.

Endemie mogą brać się nie tylko z nadmiaru pewnych składników, ale także z ich niedoboru. Niedobór magnezu w okresie krótkoterminowym powoduje m.in. spadek odporności, skurcze czy drżenie powiek i rąk. Natomiast długoterminowo może doprowadzić do chorób serca. Niedobór dotyczy wielu składników, jak lit, cynk czy krzem.

– Lit jest pierwiastkiem psychotropowym. Może zostać przepisany przez lekarza psychiatrę najczęściej osobom popadającym w depresję. Jest to bardzo duża dawka, a przecież mamy ogrom litu w roślinach. Niedobór cynku przekłada się na spadek odporności, co jest związane z masą zagrożeń. Krzem wprowadza się w nawozach, bo jest on potrzebny. Jest wiele składników. (…) Roślina w sposób naturalny produkuje swoją biomasę, żeby w przyszłości służyć człowiekowi jako użyteczne paliwo – zwrócił uwagę.

Roślinami o wysokiej zawartości litu są rośliny psiankowate oraz goździkowate. Do tego grona zaliczają się m.in. pomidory, papryka, ziemniaki, a także goździki czy słonecznica wąskolistna.

– Dużo litu posiadają również rośliny rozwijające się w swobodnych warunkach, które nie są poddawane nawożeniu czy wpływom obszarów przemysłowych. W profilaktyce zdrowotnej powinno używać się zioła, które bezlitośnie eliminujemy z powierzchni gruntów. (…) Najważniejszy jest tu mniszek lekarski. Dostarcza on wielu składników – powiedział dr inż. Eugeniusz Babicz.

Gość TV Trwam wskazał także na niedobór selenu, który przekłada się na powstawanie chorób nowotworowych. Podsumowując kwestie zdrowego żywienia, ekspert zaznaczył, że „wszystko jest lekarstwem i jednocześnie nic nie jest lekarstwem”.

– Decyduje dawka. Trzeba umieć tym rozporządzać. Przyroda w wyniku naturalnych procesów sama kształtuje zasobność gleby. Nie można jej przeszkadzać i trzeba dać jej szansę. (…) Żeby się uchronić, trzeba spożywać żywność jak najmniej przetworzoną – podkreślił specjalista ds. rolnictwa i ochrony środowiska.

– Nie można szkodzić przyrodzie. Ona jest skonstruowana tak mądrze, że ma wszystkie leki dla człowieka na każdą porę roku – dodał.

radiomaryja.pl

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl