COVID-19 może powodować zwłóknienie płuc

Z roku na rok rośnie liczba Polaków, którzy zapadają na choroby płuc. Schorzenia te odpowiadają za jedną szóstą zgonów na świecie. Obecnie wyzwaniem jest także uszkodzenie płuc w wyniku zakażenia koronawirusem.

Z doświadczeń lekarzy wynika, że u 80 procent pacjentów, którzy przechorowali COVID-19, zachodzą zmiany w płucach. Narażone są nie tylko osoby w podeszłym wieku, ale także młodsze, a nawet dzieci.

– Przede wszystkim w okresie COVID-19 dochodzi do coraz większych zmian zwłóknienia płuc. To jest problem również po chorobie. Trzeba pamiętać o jednej rzeczy, że jeżeli człowiek choruje na COVID-19 i jest późno leczony lub choroba się przedłuża, to u takich pacjentów często następstwem są zwłóknienia płuc – mówił pulmonolog z Przychodni Lekarskiej „Optima” w  Przemyślu, lekarz Włodzimierz Bodnar.

Jak dodaje lekarz, zwłóknienie płuc to obecnie najczęstszy problem, z którym muszą mierzyć się pulmonolodzy.

– Co czwarty pacjent ma nawet po roku od zachorowania zmiany w płucach, co nie jest dobrą prognozą, a z doniesień z Polski i ze świata wynika, że wiele osób po COVID-19 ma zwłóknienia zaawansowane, które wiążą się z przeszczepieniem płuc lub uduszeniem się – poinformował lekarz Włodzimierz Bodnar.   

Szansą dla pacjentów jest odpowiednio wcześnie rozpoczęte leczenie zakażenia. Chorym po przejściu COVID-19 pomóc może również odpowiednia dieta.

Więcej informacji na temat różnych chorób płuc i obszerny wywiad z doktorem Włodzimierzem Bodnarem znajdziemy w listopadowym numerze miesięcznika „Szlachetne Zdrowie”, który trafił już do sprzedaży. Czytelnicy znajdą także informację, co jeść, aby nie chorować (wraz z przykładowym tygodniowym jadłospisem na odporność).

– Przybliżamy roślinę kojącą nerwy – melisę. Poznamy też trening obwodowy, dzięki któremu spalimy nawet dwa razy więcej kalorii. Podajemy także przepisy na naturalne kosmetyki z lnu. To naprawdę proste i skuteczne specyfiki – wskazała Anna Zalech, redaktor naczelny miesięcznika „Szlachetne Zdrowie”.

Odpowiednia dieta to jeden z kluczowych elementów prowadzenia zdrowego trybu życia.

TV Trwam News

drukuj