10 proc. polskiego społeczeństwa może cierpieć na chorobę wrzodową

Nawet 10 procent społeczeństwa polskiego może cierpieć na chorobę wrzodową. Lekarze alarmują: róbmy badania i leczmy schorzenie.

Choroba wrzodowa to wciąż aktualny temat wśród Polaków – alarmuje prof. Grzegorz Wallner z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Nowotworów Układu Pokarmowego w Lublinie.

Mniej więcej od 5 do 10 proc. populacji polskiej ma problemy żołądkowe o charakterze choroby wrzodowej – zaznaczył.

Za wrzody odpowiedzialne jest najczęściej zakażenie bakterią Helikobakter pylori, ale nie tylko.

– W warunkach polskich 70, a może i 80 procent to przypadki choroby wrzodowej związanej z zakażeniem bakterią helicobacter pylori. Pozostałe przypadki są o innej etiologii. Często polekowe, jatrogenne – mówił prof. Grzegorz Wallner.

Typowe objawy wrzodów to m.in. ból brzucha po jedzeniu, bóle głodowe, zgaga, mdłości. Zakażenie bakterią helicobacter pylori nie jest jednoznaczne z wystąpieniem choroby wrzodowej. To zakażenie może przebiegać bezobjawowo, nie dawać żadnych charakterystycznych objawów. Skutkiem tego może być przewlekły stan zapalny błony śluzowej żołądka, co dalej może prowadzić do zmian zanikowych błony żołądka.

Niestety te zmiany zanikowe zwiększają ryzyko wystąpienia powikłania w postaci zmiany nowotworowej. Owrzodzenie pierwotne, trawienne może z czasem nieleczone zmienić się w owrzodzenie nowotworowe – podkreślił profesor.

Informacje na temat zapobiegania i leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy znajdziemy w najnowszym wrześniowym numerze miesięcznika „Szlachetne Zdrowie”, który dzisiaj trafił do sprzedaży.

– W najnowszym, wrześniowym numerze miesięcznika „Szlachetne Zdrowie” nasi eksperci starają się odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania: jakie są główne objawy choroby, na czym polega diagnoza i leczenie wrzodów, a także jak możemy uniknąć tego uciążliwego schorzenia – powiedziała Anna Zalech, redaktor naczelny „Szlachetnego Zdrowia”.

W miesięczniku znajdziemy także specjalny jadłospis dla osób zagrożonych chorobą wrzodową, jak również propozycje ćwiczeń, które pozwolą uniknąć zawału serca. W numerze także informacja o tym, co znajdziemy w powszechnie używanych smarowidłach do pieczywa.

TV Trwam News

drukuj