NIK: Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ponad 2 kg substancji dodawanych do żywności

Ponad 2 kg – tyle dodatków do żywności spożywa w ciągu roku przeciętny konsument. Chodzi o substancje oznaczone symbolami „E”. Takie dane przedstawiła w najnowszym raporcie Najwyższa Izba Kontroli.

Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach spożywczych  mogą pełnić  27 różnych funkcji technologicznych. Są to m.in. konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory czy wzmacniacze smaku. W ocenie NIK brakuje jednak właściwego nadzoru nad ich stosowaniem.

Krzysztof Kwiatkowski, prezes Najwyższej Izby Kontroli, zwraca uwagę, że limity dodatków sprawdzane są dla jednego produktu. Nie bierze się pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie.

– NIK wskazuje, że dotychczas żadna z instytucji nie zajmowała się łączną ilością dodatków spożywanych z dietą przez przeciętnego konsumenta. Dlatego Izba zadbała o przygotowanie takiej symulacji. W oparciu o dane ze zleconych przez Izbę badań zaprojektowano hipotetyczną, ale prawdopodobną dietę na jeden dzień, składająca się z pięciu posiłków. W efekcie ustalono, że w przygotowanych z tych produktów daniach konsument spożyłby w ciągu jednego dnia 85 różnych substancji dodatkowych – podkreśla Krzysztof Kwiatkowski.

Izba zaznacza, że najbardziej narożne na przekroczenie dziennego spożycia dodatków są dzieci w wieku do 10 lat. Najwięcej zawierają ich produkty, które najbardziej lubią nasze pociechy tj. ciastka, napoje czy parówki.

Kontrola Najwyższej Izby Kontroli został przeprowadzona w okresie od 2016 do początku 2018 roku.

RIRM

drukuj