fot. PAP/Grzegorz Michałowski

Rozpoczęła się wielkanocna zbiórka żywności

Ruszyła wielkanocna zbiórka żywności organizowana przez Banki Żywności. Aby pomóc potrzebującym, wystarczy kupić kilka dodatkowych produktów i przekazać je wolontariuszom. Akcja potrwa do niedzieli.

Zbiórka odbywa się w 280 miejscowościach w całej Polsce. Bierze w niej udział 25 tys. wolontariuszy, którzy odbierają produkty od darczyńców przy kasach w 2 tys. sklepów.

Pomóc można przekazując produkty z długą datą przydatności do spożycia, np. takie jak: mąkę, olej, przetwory mięsne i owocowe oraz słodycze.

Zebrana żywność zostanie przekazana lokalnym organizacjom społecznym m.in. hospicjom, domom samotnej matki, noclegowniom dla bezdomnych oraz rodzinnym domom dziecka.

Monika Archicińska z Federacji Polskich Banków Żywności mówi, że celem akcji jest zapewnienie godnych świat najbardziej potrzebującym.

– Celem wielkanocnej zbiórki żywności organizowanej przez Banki Żywności jest zebranie jak największej ilości produktów, które trafią na świąteczne stoły u osób potrzebujących. W Polsce mamy bardzo duży problem ubóstwa. Według danych GUS-u ok 2,8 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, więc jest komu pomagać. Myślę, że święta są takim specyficznym okresem, kiedy osoby, które nie mają żywności, nie mają zapewnionych takich podstawowych potrzeb, szczególnie odczuwają swoje ubóstwo i dlatego też pomysł na zbiórkę i na to, żeby przeprowadzić akcję i pomóc tym osobom potrzebującym – powiedziała Monika Archicińska.

Lista sklepów gdzie można przekazać żywność w ramach wielkanocnej zbiórki żywności dostępna jest na: www.bankizywnosci.pl.

RIRM

drukuj