fot. PAP/Łukasz Gągulski

IGGP: Nawet 20 tys. lokali gastronomicznych wznowiło działalność po 18 stycznia

Nawet 20 tys. przedsiębiorców gastronomicznych wykluczonych i pominiętych w tarczach pomocowych wznowiło działalność po 18 stycznia – ocenił sekretarz generalny zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP), Sławomir Grzyb.

Jak zaznaczył Sławomir Grzyb, do Izby dotarły informacje, że sanepid tylko jednego dnia przeprowadził ponad 1300 kontroli w ponownie otwartych lokalach, stąd wiadomo, jaka jest skala otwarć.

„Trzeba podkreślić, że działalność wznowiły te lokale, które zostały wykluczone lub pominięte w Tarczy 6.0 (tzw. branżowej) i Tarczy Polskiego Funduszu Rozwoju 2.0. (…) Tych pominiętych jest całe mnóstwo, choćby popularne pierogarnie, które z reguły produkują pierogi i mają wpisaną produkcję jako wiodące PKD” – powiedział Sławomir Grzyb.

„Z kolei wykluczone zostały wszystkie firmy, które powstały po listopadzie 2019 roku, bo nie mają jak porównać strat rok do roku, gdyż wówczas jeszcze nie istniały. Albo uruchomiły kolejne lokale po tej dacie i miały wzrost obrotów, przy większych kosztach” – dodał.

Jak zaznaczył Grzyb, Izba nie ma informacji o karach sanepidu po kontrolach.

„Sposób, w jaki są przeprowadzane, czyli dwie osoby z sanepidu i pięciu, policjantów wskazuje na wywołanie efektu zastraszenia” – ocenił.

Według eksperta, przedsiębiorcy otwierają, bo nie mają nic do stracenia, a sprzedaż „na wynos” nie wszystkich ratuje.

„Owszem są lokale, które nie odnotowały spadku obrotów w lockdownie, ale to jednostkowe przypadki, które dobrze się do tego przygotowały i miały już solidną bazę klientów. W większości lokali sprzedaż z dowozem pozwala czasem utrzymać niektórych pracowników, choć nierzadko i na to nie wystarczy. Podam przykład z Bytomia, gdzie właściciel dziesięciu restauracji, zlikwidował już trzy” – powiedział.

Jak wskazał sekretarz Izby, jeśli nic się nie zmieni w kwestii wsparcia dla poszkodowanych przez zamknięcie firm, to na koniec marca restauratorzy złożą pozew zbiorowy przeciwko rządowi.

„Chcemy, aby do pozwu przystąpiło minimum 650 przedsiębiorców. To ze względu na koszty, bo złożenie pozwu będzie wymagało wpłacenie 200 tys. zł opłaty sądowej w jednej tylko instancji, plus koszty kancelarii” – wyjaśnił.

Jak dodał, branża ma świadomość tego, że zamknięcie może zostać przedłużone do końca I kwartału.

W piątek wiceminister rozwoju, pracy i technologii, Olga Semeniuk, powiedziała w Polsat News, że „w skali całego kraju mamy około 70-80 obiektów z branży gastronomicznej, które mimo obostrzeń postanowiły się otworzyć”.

Od 28 grudnia ub.r., początkowo do 17 stycznia 2021 r., zostały wprowadzone dodatkowe obostrzenia w związku z epidemią koronawirusa, m.in. zamknięcie hoteli, ograniczenie w działaniu galerii handlowych i stoków narciarskich. Obostrzenia zostały później przedłużone do 30 stycznia.

PAP

drukuj