Coraz więcej młodych osób choruje na raka jelita grubego
Rak jelita grubego dotyczył najczęściej osób po pięćdziesiątce. Dotyczył, gdyż – jak alarmują lekarze – rośnie liczba zachorowań u młodych osób.
Rak jelita zaczyna uderzać w coraz młodszych ludzi. Według najnowszych badań w młodszej grupie wiekowej doszło do podwojenia liczby w ciągu niecałych dwóch dekad.
– Zauważono ostatnio w badaniach populacyjnych, że zaczyna nam rosnąć częstotliwość choroby nowotworowej u ludzi poniżej 40. roku życia – alarmuje gastrolog, dr Jerzy Baraniak.
Znane czynniki ryzyka związane są ze stylem życia, takimi jak nieprawidłowa dieta, otyłość, brak ruchu, spożywanie alkoholu i palenie, także e-papierosów. Młodzi ludzie spożywają też coraz więcej przetworzonej żywności z dodatkami chemicznymi, które prawdopodobnie przyczyniają się do wzrostu zachorowań na nowotwory.
– To jest dla nas duże niebezpieczeństwo, tym bardziej, że w wielu sytuacjach nie znamy efektów ubocznych działania dodatków. Są to bardzo zaskakujące substancje. Wystarczy, że przyjrzymy się substancjom konserwującym dopuszczonym jako dodatki do żywności. Jest tam około 330 dziwnych substancji – wskazuje dr Jerzy Baraniak.
W Polsce dostępne są badania przesiewowe w kierunku wykrycia raka jelita dla osób starszych. Najnowsze ustalenia ponaglają do poszukiwań wiarygodnych metod wczesnego wykrywania raka jelita grubego, także u osób przed 40. rokiem życia, szczególnie będących w grupie ryzyka zachorowania.
– Po 50. roku życia praktycznie każdy Polak powinien mieć wykonaną profilaktycznie kolonoskopię, aby obejrzeć jelito i zidentyfikować zagrożenia – zaznacza dr Jerzy Baraniak.
Więcej informacji dotyczących chorób jelit i układu trawiennego – m.in. jadłospis, a także wywiad z gastrologiem – znajdziemy w listopadowym numerze miesięcznika „Szlachetne Zdrowie”.
– W listopadowym numerze miesięcznika „Szlachetne Zdrowie” proponujemy kolejne artykuły, tym razem na temat chorób jelit. Problemy jelitowe dotyczą większości z nas. Specjaliści podają skuteczne sposoby, jak się ich pozbyć i czuć się dobrze – mówi redaktor naczelny „Szlachetnego Zdrowia”, Anna Zalech.
Miesięcznik jest już w sprzedaży.
TV Trwam News