Senatorowie rozpatrują nowelę ustawy o bezpieczeństwie żywności
Senatorowie z senackiej Komisji Zdrowia rozpatrują dziś nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Dokument jest implementacją zasad normujących państwa członkowskie w odniesieniu do transportu morskiego. Głównie dotyczy to płynnych olejów, tłuszczów i cukru przewożonego luzem.
Zmiany mają charakter techniczny i porządkujący. Służą wdrożeniu dyrektyw unijnych – mówi senator Waldemar Kraska, przewodniczący senackiej komisji zdrowia.
– Jest to nowelizacja, która implementuje dyrektywy unijne i dotyczy głównie higieny środków spożywczych szczególnie w odniesieniu do transportu morskiego. Dotyczy to płynnych olejów, tłuszczów luzem oraz transportu cukru. Jest to więc dyrektywa, która od pewnego czasu powinna obowiązywać w UE i w tej chwili Polska także się do tych dyrektyw ustosunkowuje. Jest to dość ograniczona inicjatywa ustawodawcza, która może nas konsumentów bezpośrednio nie dotyczy aczkolwiek myślę, że transport morski powinien być realizowany w sposób bardzo rygorystyczny, ponieważ zanieczyszczenie produktów spożywczych w tym transporcie mogłoby nieść duże zagrożenie dla konsumentów – wyjaśnia Waldemar Kraska.
Projekt nowelizacji został przyjęty przez Sejm 14 września br. Zmiany mają wejść w życie po upływie 14 dni od ich ogłoszenia.
RIRM