Co trzeci Polak marnuje jedzenie

Blisko 1/3 Polaków marnuje jedzenie – wynika z najnowszego raportu Banków Żywności. Rocznie marnowanych jest łącznie aż 9 mln ton żywności, z czego 2 mln wyrzucamy w domach. O sprawie informuje portal rmf 24.pl.

Na śmietniki trafiają najczęściej wędliny. Niejednokrotnie wyrzucamy też warzywa, owoce i jogurty.

Wśród najczęstszych przyczyn wyrzucania żywności są m.in. przegapianie terminu ważności produktów czy kupowanie lub przygotowywanie zbyt dużej ilości jedzenia.

O tym, jak ograniczyć ilość marnowanej żywności w naszych domach, mówi Maria Kowalewska z Banku Żywności.

– To przede wszystkim planowanie posiłków na dłuższy okres, np. na 3-4 dni, a nawet tydzień. Na podstawie zaplanowanego jadłospisu jesteśmy w stanie przygotować bardzo dobrą listę zakupów. Na zakupach musimy starać się trzymać tej listy jak najdokładniej, nie dać się skusić wszelkim okazjom. Kupujmy to, co potrzebujemy, a przede wszystkim w takich ilościach, jakich potrzebujemy. Jak już mamy produkty ważne jest, by wiedzieć w jaki sposób przechowywać żywność. Przykładowo pieczywa czy bananów nie trzymamy w lodówce, ale jest szereg produktów, które wolą chłodniejszą temperaturę. Jako Bank Żywności zachęcamy do tego, by dzielić się żywnością – tłumaczy Maria Kowalewska.

Trzy lata temu odsetek Polaków, którzy marnowali jedzenie wynosił 39 proc. To mniej o 8 punktów procentowych w porównaniu z danymi, jakie dziś przedstawiają Banki Żywności.

RIRM

drukuj