fot. twitter.com

KE chce wprowadzenia tzw. planu awaryjnego na wypadek kryzysów żywnościowych

Komisja Europejska chce wprowadzić mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe. Tzw. plan awaryjny ma zapewnić mieszkańcom Unii bezpieczeństwo dostaw żywności na wypadek kryzysu – np. epidemii.

Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w czasach kryzysu to poważne wyzwanie. Powstaje pytanie, co zrobić, aby dostawy żywności były wystarczająco duże, zróżnicowane i bezpieczne, a dostarczana żywność była zdrowa i bogata w składniki odżywcze, przystępna cenowo i zrównoważona?

Odpowiedzią na te wyzywania ma być unijny mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe. Nad dokumentem pracuje Komisja Europejska.

– Epidemia koronawirusa pokazała, że bezpieczeństwo żywności nie było zachwiane jako takie, niemniej jednak były różnego rodzaju problemy chociażby ze zrywaniem łańcuchów dostaw, ponieważ granice były zamykane, również z dostępnością pracowników, bez których produkcja żywności jest niemożliwa. Tutaj rolnicy europejscy – w tym Polscy – cierpieli – podkreśla wicedyrektor KOWR w Lublinie Marek Wojciechowski.

Tzw. plan awaryjny to ważny dokument dla naszych rolników.

– Polscy rolnicy produkują żywność rocznie na kwotę 250 mld zł, z czego aż 40 proc. wyprodukowanej żywności jest eksportowana głównie do krajów UE aż w 80 proc – więc jest to dla polskich rolników niezwykle wrażany mechanizm – zaznacza Marek Wojciechowski.

„Plan awaryjny” ma powstać w ramach strategii „Od pola do stołu”.

TV Trwam News

drukuj