2,5 mln Francuzów korzysta z pomocy żywnościowej
Firma badawcza CSA odnotowała wzrost liczby osób korzystających z banków żywności. Z pomocy korzysta 2,4 mln mieszkańców Francji, przy czym liczba ta dynamicznie rosła zwłaszcza w ostatnim półroczu.
60 procent klientów banków żywności korzysta z pomocy przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, co stanowi wzrost o 6 proc. w stosunku do 2020 roku – relacjonuje redakcja RFI.
Laurence Champier, dyrektor Francuskiej Federacji Banków Żywności, zwraca uwagę, że obecna sytuacja jest rezultatem pandemii koronawirusa. Innym ważnym czynnikiem jest rosnąca inflacja (wynosi obecnie 6,2 proc.), oraz agresja Rosji na Ukrainę, która spowodowała wzrost cen takich podstawowych produktów jak mąka.
Laurence Champier zauważyła, że obecnie do banków zwracają się osoby z bardziej zróżnicowanych grup niż wcześniej.
„Choć 80 proc. klientów banków to bezrobotni i emeryci, nawet pracujący miewają problemy ze związaniem końca z końcem” – powiedziała.
Banki czekają obecnie na uruchomienie państwowej pomocy żywnościowej, zapowiedzianej jesienią ubiegłego roku przez premier Elisabeth Borne.
Francuskie banki żywności pozyskują rocznie 132 tony żywności od hurtowników i rolników, ale są tylko jedną z kilku funkcjonujących we Francji sieci organizacji pomocowych – podkreśliła Champier.
PAP