Warszawa: Tragi Zdrowej Żywności
Na placu Defilad w Warszawie trwają Tragi Zdrowej Żywności. Wydarzeniu towarzyszy konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”.
Wśród poruszanych tematów konferencji znajdzie się m.in. rola dziczyzny oraz produktów runa leśnego w zdrowym odżywianiu. W czasie targów przewidziano degustacje wyrobów z dziczyzny. Odbędą się również prelekcje tematyczne oraz pokazy gotowania.
O szczegółach spotkania mówi prof. Jan Szyszko, minister środowiska.
– Na sympozjum spotkamy się z lekarzami specjalistami, którzy będą mówili, jak ważna jest dobra żywność, która pochodzi z polskich krajobrazów, dla zdrowia i życia człowieka. Będą obecni kardiolodzy, diabetolodzy i onkolodzy, którzy będą mówili o roli dobrej żywności dla zdrowia – wskazuje prof. Jan Szyszko.
Organizatorami wydarzenia są m.in. Ministerstwo Środowiska, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu oraz Lasy Państwowe.
Targi Zdrowej Żywności potrwają do godz. 18.00. Wstęp jest bezpłatny.
RIRM