Rusza eksport polskiego mięsa do Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Zjednoczone Emiraty Arabskie otwierają się na import mięsa z Polski. Tamtejsze służby weterynaryjne zatwierdziły wzór świadectwa zdrowia dla produktów mięsnych wwożonych do tego kraju. Dokument obejmuje mięso drobiowe, wołowe, baraninę i kozie.
Polscy 🇵🇱 producenci mięsa drobiowego, wołowego, baraniego i koziego mają teraz możliwość eksportu do Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Służby weterynaryjne #ZEA poinformowały @WetGIW o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia. Szczegóły ➡️ https://t.co/OUJ4iBUrFu pic.twitter.com/s3PFRplnSi— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) May 6, 2020
Poseł Robert Telus, szef sejmowej komisji rolnictwa, uważa, że każdy nowy rynek jest dla Polski cenny.
– Kolejne rynki otwierają się dla polskich rolników przez ostatnie 5 lat. Ponad 30 krajów podpisało umowę z Polską na dostawę naszych produktów. To jest bardzo dobre działanie, po to, abyśmy mieli możliwość wysyłania naszych towarów w kilka różnych miejsc, by nie była to tylko jedna umowa. To są błędy historii, gdzie mieliśmy sytuację z jabłkami, kiedy została podpisana umowa tylko z jednym z krajów Europy Wschodniej. Wprowadzono embargo i mieliśmy wielki problem w Polsce – podkreślił Robert Telus
W ubiegłym roku łączna wartość polskiego eksportu towarów rolno–spożywczych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich wyniosła ponad 71 mln euro. To wzrost o blisko 24 proc. w stosunku do 2018 roku. Głównymi towarami eksportowanymi do Emiratów były przetwory spożywcze z mąki, wyroby piekarnicze, cukiernicze i czekolada.
RIRM