„Rewolucja” w szkolnych sklepikach

W sklepikach szkolnych pojawią się zdrowe bezcukrowe drożdżówki Radziwiłłówki. Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, grupa piekarzy testuje właśnie nowy przepis, który zostanie później przekazany ich kolegom w całej Polsce. W wypieku ma się znaleźć owocowy farsz, w którym zamiast cukru zostaną wykorzystane winogrona.

Pomysł na zdrową drożdżówkę zrodził się w Radzie Promocji Żywności Prozdrowotnej Przy Stowarzyszeniu Naukowo – Technicznym, Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego – o szczegółach mówi przewodniczący Rady Adam Bogacz.

Jej specyfika jest wynikiem dwóch niezależnych części. Po pierwsze – jest to sama drożdżówka, która będzie produkowana na bardzo specjalnej technologii, która pozwala spełnić rozporządzenie ministra zdrowia w zakresie żywności w szkołach. Nadzienie natomiast to jest specjalny patent. Nie ma tam cukru, co jest najistotniejsze w zapewnieniu zdrowia dzieci – wskazuje Adam Bogacz.

Piekarze chcą, by drożdżówka nosiła nazwę Radziwiłłówka, na cześć ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła, który zainicjował pomysł.

Tymczasem resort zdrowia pracuje już nad nowelą przepisów zakazujących śmieciowego żywienia w szkołach. Miałby on poluzować obostrzenia zwarte w obowiązujących przepisach.

RIRM

drukuj