Krajowa Spółka Cukrowa zbliża się do pobicia rekordu produkcji
Krajowa Spółka Cukrowa przerobi w tym sezonie rekordową ilość buraków. 7 cukrowni przetworzy blisko 6,5 mln ton surowca i prawdopodobnie pobity zostanie dotychczasowy rekord produkcji wynoszący 909 tys. ton cukru.
Prognozy na kampanię 2021/2022 przedstawił rzecznik Spółki Cukrowej Szymon Smajdor. Jak podkreślił, część zakładów ruszyła już z przerobem buraków, a kolejne krojenia buraków rozpoczną w najbliższych dniach.
W ubiegłym sezonie Krajowa Spółka Cukrowa wyprodukowała 820 tys. ton cukru, przerabiając 6 mln 200 tys. ton buraków cukrowych.
Rzecznik spółki Szymon Smajdor przyznał, że ten rok był trudny dla uprawy buraka cukrowego, ale – jak wskazał – wyniki kampanii będą lepsze.
– Szacowna produkcja cukru może wynieść nawet ok. 920 tys. ton cukru, co może być rekordem w historii Krajowej Spółki Cukrowej. W tym roku siewy zaczęły się nieco później, były późne i wydłużone. Następnie były trudności w zwalczaniu szkodników i kontroli zachwaszczenia, niedobór lub nadmiar opadów, które spowodowały, że buraki miały duże zróżnicowanie, jeśli chodzi o wschody, później o plony i jakość surowca w poszczególnych regionach. Patrząc jednak z punktu widzenia ogólnopolskiego, będzie to lepsza kampania od zeszłorocznej – mówił rzecznik Krajowej Spółki Cukrowej.
Krajowa Spółka Cukrowa jest największym producentem cukru w Polsce i jednym z największych w UE. Jej udział w polskim rynku wynosi ok. 40 proc.
RIRM