Rekordowa kampania Krajowej Spółki Cukrowej
Krajowa Spółka Cukrowa zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019, produkując rekordową ilość cukru – ponad 910 tys. ton.
Jak poinformowała spółka, kampania ruszyła 12 września 2018 r. w cukrowniach w Dobrzelinie i Werbkowicach, a zakończyła się w połowie ubiegłego tygodnia. Wzięło w niej udział siedem oddziałów Krajowej Spółki Cukrowej.
W rozmowie z Redakcją Informacyjną Radia Maryja rzecznik spółki Eliza Panek przyznała, że była to jedna z trudniejszych kampanii.
– Ze względu na trudne warunki atmosferyczne – na początku susza, a potem duże przymrozki – pomimo wielu trudności, jest to kampania rekordowa w historii naszej firmy, bo wyprodukowaliśmy 910 tys. ton cukru w naszych cukrowniach, skupiliśmy 6 mln ton buraków cukrowych od rolników. Cały areał, gdzie były uprawiane buraki, to ponad 100 tys. ha. Mieliśmy zamówione buraki u ponad 15,5 tys. plantatorów – podkreśliła Eliza Panek.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru w Europie.
W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni zlokalizowanych na terenie pięciu województw oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku.
RIRM