GUS: Ceny towarów w marcu 2020 roku średnio o 4,6 proc. wyższe niż przed rokiem
Ceny towarów i usług w marcu były średnio o 4,6 proc. wyższe niż przed rokiem – wynika z danych GUS. W porównaniu z lutym wzrosły o 0,2 proc.
Ministerstwo Rozwoju szacuje, że w kwietniu inflacja wzrośnie rok do roku o około 4 proc. i 0,6 proc. miesiąc do miesiąca. Po tym resort spodziewa się stopniowego wygaszania wzrostu cen. Innego zdania jest ekonomista dr Artur Bartoszewicz. W jego opinii prawdopodobieństwo obniżenia inflacji w kolejnych miesiącach jest małe.
– Prawdopodobieństwa utrzymania wskaźników inflacyjnych albo ich obniżenia nie traktuję jako wysokie. Spodziewam się zwiększonej inflacji z uwagi na zwiększenie kosztów funkcjonowania przedsiębiorców, którzy będą chcieli wrócić do funkcjonowania w gospodarce, a jedyny aspekt, który może obniżyć wzrost cen to spadek siły nabywczej konsumentów i spadek cen surowców, przede wszystkim paliw, czyli kosztów transportu, który może spowodować, że presji cenowej na produkty i usługi z uwagi na wysokie ceny paliw nie będzie – podkreśla dr Artur Bartoszewicz.
W marcu najbardziej podrożała żywność. Za mięso wieprzowe trzeba zapłacić o blisko jedną trzecią więcej, a owoce są droższe o prawie 20 proc. Zwiększyły się też koszty utrzymania mieszkania i wyposażenia gospodarstwa domowego.
RIRM