Drogie warzywa w Europie
Warzywa w Europie – chodzi na przykład o pomidory i paprykę – są rekordowo drogie. To między innymi skutek surowej zimy w Hiszpanii i Maroku, skąd o tej porze roku pochodzi większość dostaw do krajów europejskich.
Problem poważnie odczuwają już mieszkańcy Wielkiej Brytanii, gdzie sklepy wprowadzają limit warzyw na jednego klienta.
W Polsce ceny pomidorów na bazarach przekraczają 30 złotych za kilogram, a uprawy w szklarniach ruszają później i są mniejsze niż zazwyczaj.
Dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej, Monika Przeworska, wskazała, że przy obecnych cenach energii produkcja w szklarniach jest nieopłacalna.
– Produkcja warzywnicza oparta o produkcję szklarniową jest bardzo energochłonnym działem produkcji roślinnej. W związku z tym wielu rodników ograniczyło produkcję do minimum albo wręcz zaniechało. Myślę, że dobrym sprawdzianem, jak będzie wyglądał przyszły rok, będzie początek tego roku, ponieważ wielu rolników już teraz zrezygnowało z obawy o koszty, jakie rosną. Znacząco wzrosły również koszty przechowywania warzyw – podkreśliła Monika Przeworska.
Ekspert dodała, że Polsce problem brak warzyw nie grozi, ale przez wysokie ceny wielu osób nie będzie stać na ich zakup.
Monika Przeworska powiedziała, że sytuacja w najbliższych tygodniach nadal będzie niestabilna.
RIRM