fot. flickr.com

Co czwarty Polak wyrzuca jedzenie

Z najnowszego sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej wynika, że co czwarty Polak wyrzuca jedzenie. Najczęściej do kosza trafiają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z posiłków.

Spośród badanych, co czwarta osoba przyznała, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło jej się wyrzucić jedzenie. Najczęściej do marnowania żywności przyznają się osoby młode. Co drugi badany deklaruje, że w jego domu zawsze sprawdza się datę ważności kupowanych produktów żywnościowych, a co czwarty robi to czasami.

Prezes Polskiej Federacji Banków Żywności Marek Borowski zwraca uwagę, że marnowanie żywności odbywa się na kilku etapach.

– Marnujemy my, konsumenci i tu zdecydowanie powinniśmy się zapoznać z takimi zasadami dotyczącymi nie marnowania jedzenia, czyli jak robić zakupy, jak przygotowywać posiłki, jak dobrze przechowywać żywność. Te wszystkie elementy pozwolą nam na ograniczenie marnowania żywności. Innym obszarem jest natomiast dystrybucja i produkcja żywności. W tej chwili w Senacie znajduje się ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Ustawa ta nakłada na wszystkie sklepy powyżej 250 metrów obowiązek podpisania umowy z organizacjami pożytku publicznego i przekazywania żywności z krótszym terminem przydatności do spożycia, tym organizacjom na cele pomocy społecznej – mówi Marek Borowski.

Również rząd rozpoczął prace nad ustawą, która umożliwi sprzedawcom i producentom przekazywanie niepotrzebnej żywności na rzecz organizacji pomagających ubogim.

RIRM

drukuj