Banki Żywności apelują – nie marnuj jedzenia!
Banki Żywności alarmują, że Polacy wciąż wyrzucają za dużo żywności. Zachęcają też, aby podzielić się jedzeniem, które zostanie nam po świętach z potrzebującymi.
Prezes Federacji Polskich Banków Żywności, Beata Ciepła, wskazuje, że nadmiar poświątecznego jedzenia można oddać gościom, którzy z nami spędzali Święta Wielkanocne, sąsiadom, ale też zanieść do jadłodzielni i publicznych lodówek.
W tych miejscach można zostawić ciasta, sałatki i inne dania – podkreśla Beata Ciepła.
– Coraz częściej w naszym kraju i w naszych miastach pojawiają się lodówki społeczne i jadłodzielnie. Nadmiar żywności wydatnej do spożycia można zanieść i można podzielić się z osobami, które albo mają za mało środków, żeby przygotować bogate święta, albo nie miały czasu ani możliwości, żeby takie dania przygotować – powiedziała Beata Ciepła.
Według szacunków, w Polsce co roku marnuje się blisko pięć ton żywności. 60 proc. wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.
Do koszy z odpadami najczęściej trafiają: pieczywo, owoce, warzywa oraz wędliny.
RIRM