Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Dziś wchodzą w życie przepisy Komisji Europejskiej ws. dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego. W zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania, mają one wynosić od 210 do 305 euro za tonę.
Komisja Europejska przewidziała wsparcie na przechowywanie na okres od 3-5 miesięcy. Ma to czasowo zmniejszyć dostawy na rynek i tym samym podnieść ceny wieprzowiny.
Propozycje ta nie rozwiązują jednak w całości problemów polskich rolników – zaznacza eurodeputowany Janusz Wojciechowski.
– Trzeba pamiętać, że Polska nie ma nadwyżki wieprzowiny. Wręcz przeciwnie. Jest niedobór, deficyt wieprzowiny w ostatnim okresie. Polska kiedyś była wielkim eksporterem wieprzowiny. Jeszcze w 2007 roku mieliśmy 19 milionów świń, a teraz mamy poniżej 10 milionów sztuk. Mamy mniej świń, produkujemy mniej wieprzowiny niż Dania, osiem razy od nas mniejsza. Wobec tego to jest głęboki kryzys spowodowany błędami w polityce gospodarczej rządu, narastającymi od lat. Ta doraźna poprawa sytuacji, lepiej, że ona jest niżby jej niebyło, ale nie łudźmy się, że to zasadniczo zmieni sytuację producentów trzody – zaznaczył eurodeputowany Janusz Wojciechowski
Według wyliczeń Komisji Europejskiej cena trzody chlewnej jest o 20 procent niższa niż średnia z ostatnich 5 lat. Również marże są niższe od historycznej średniej, przez co wielu producentów i rolników, którzy odnotowywali straty stanęło w obliczu poważnych problemów z płynnością finansową.
RIRM