Szkodliwa żywność GMO
Naukowcy opublikowali nowe szokujące wyniki badań wpływu GMO na zdrowie. Na łamach 'Food and Chemical Toxicology’ oraz na konferencji naukowej w Londynie badacze przestrzegają przed nieodwracalnymi zmianami.
W sejmie posłowie i naukowcy przedstawią dziś najnowsze wyniki badań nad szkodliwością GMO.
– Ostatnio naukowcy francuscy z Uniwersytetu z Caen w Normandii przeprowadzili długie dwuletnie badania na szczurach żywionych kukurydzą genetycznie modyfikowaną, również z dodatkiem środków chemicznych, które w tej kukurydzy właśnie są stosowane. Okazało się, że ewidentnie udowodnili naukowo szkodliwość na reprezentatywnej grupie szczurów. Chcemy o tym poinformować w sejmie. Zaprosiliśmy przedstawicieli organizacji ekologicznych, by oni, mając szczegółową wiedzę na ten temat, przedstawili społeczeństwu poprzez media informacje na ten temat. – mówił poseł Jan Krzysztof Ardanowski, wiceprzewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyniki najnowszych badań są niepodważalnym dowodem na nieodwracalne, szkodliwe zmiany jakie zachodzą w organizmie po spożyciu żywności genetycznie modyfikowane.
– Polskie społeczeństwo, podobnie jak społeczeństwo wielu krajów europejskich boi się modyfikacji genetycznych poprawiania przyrody, Pana Boga. Nie ma żadnych powodów również ze względu na wyżywienie ludzkości, by w tej chwili stosować takie niebezpieczne i grożące zdrowiu ludzkiemu metody. Do tej pory kiedy mówiliśmy o tym, również Prawo i Sprawiedliwość bardzo mocno to podkreślało, także środowiska ekologiczne, często mówiło się, że to są jakieś tylko i wyłącznie ideologiczne podstawy, że nie ma żadnych wyników badań, które potwierdzałyby toksyczność, szkodliwość roślin modyfikowanych genetycznie. – podkreślił poseł Ardanowski.
RIRM