Włochy: Otwarto ok. 300 tys. barów i restauracji po złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych
Prawie 300 tysięcy barów i restauracji zostało otwartych dziś we Włoszech dzięki złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych w większości regionów. Lokale, które dotąd mogły tylko prowadzić sprzedaż na wynos i dostawy wznawiają obsługę przy stolikach.
Jest to rezultat zasadniczych zmian wprowadzonych przez ministra zdrowia Roberto Speranzę, który wraz z początkiem lutego ogłosił 14 regionów żółtą strefą najłagodniejszych obostrzeń. Na tej liście są między innymi regiony Lacjum i Lombardia.
Restrykcje, a wśród nich zakaz obsługi przy stolikach, pozostają w Umbrii, Apulii, na Sardynii i na Sycylii oraz w prowincji Bolzano.
Rolniczy związek Coldiretti podał, że rozporządzenie umożliwiło pełne wznowienie działalności przez 293 tysiące restauracji, pizzerii, barów, cukierni, a także ośrodków agroturystycznych w żółtej strefie.
Najbardziej, jak zaznaczono, skorzysta na tej decyzji branża gastronomiczna w Lombardii, gdzie otwarto 51 tysięcy lokali, w stołecznym Lacjum – 39 tysięcy i w Kampanii – 33 tys.
Organizacja rolnicza zaznaczyła, że otwarcie lokali stanowi okazję na wznowienie względnie normalnego życia przez ponad 47 milionów osób, mieszkających w regionach, gdzie złagodzono przepisy. To także, jak podkreślono, nadzieja na poważny zastrzyk finansowy dla gastronomii, która w zeszłym roku z powodu pandemii Covid-19 zanotowała spadek wpływów o 48 procent, czyli 41 miliardów euro.
PAP