Wielkanocna zbiórka produktów dla podopiecznych Banków Żywności
Banki Żywności rozpoczynają dzisiaj wielkanocną zbiórkę produktów spożywczych. Od 31 marca do 2 kwietnia w 347 miejscowościach w prawie 2 tys. sklepów w całej Polsce będzie można kupić i przekazać wybrane artykuły na rzecz najbardziej potrzebujących.
Doroczna akcja polega na przekazywaniu potrzebującym żywności – podczas zakupów dodajemy kilka artykułów do tego, co chcemy kupić dla siebie, płacimy za nie i przy kasie przekazujemy wolontariuszom akcji. Będzie ich w tym roku 28 tys. – poinformowała koordynatorka ds. komunikacji w Federacji Polskich Banków Żywności Sylwia Razuwajew.
W ramach akcji można kupować m.in. mąkę, olej, konserwy i słodycze. Organizatorzy chcą przekazać zebraną żywność jak największej liczbie potrzebujących i umożliwić im przygotowanie świątecznego posiłku.
Produkty trafią do Banków Żywności, w magazynach zostaną posortowane, policzone i zważone, a potem otrzymają je współpracujące z Bankami lokalne pomocowe organizacje społeczne. W ten sposób żywność trafi do podopiecznych hospicjów, domów samotnej matki, schronisk dla ofiar przemocy, noclegowni dla bezdomnych, jadłodajni dla ubogich, rodzinnych domów dziecka i świetlic środowiskowych, a także do rodzin wielodzietnych, samotnych rodziców i bezdomnych.
Część żywności zebranej w ramach wielkanocnej akcji trafi w tym roku dodatkowo na dożywianie dzieci w ramach projektu „Żółty Talerz”. Będzie tak w czterech województwach – lubuskim, śląskim, warmińsko-mazurskim i podlaskim.
Listę sklepów uczestniczących w akcji w poszczególnych województwach można znaleźć w internecie (http://www.bankizywnosci.pl/pl/aktualnosci/wielkanocna-zbiorka-zywnosci-lista-sklepow.html).
W ubiegłorocznej Banki Żywności zebrały 331 ton żywności, dzięki czemu można było pomóc ponad 100 tys. osób. W wielkanocnej akcji przed rokiem wzięło udział 25 tys. wolontariuszy i również 2 tys. sklepów.
W federacji działają 32 Banki Żywności, które przez cały 2016 r. wsparły ponad 1,8 mln osób, przekazując im za pośrednictwem organizacji pomocowych 12 tirów żywności dziennie – łącznie ponad 110 tys. ton żywności w roku.
PAP/RIRM