Wicemin. A. Soboń: Zerowa stawka na VAT przyczynia się do obniżenia inflacji o 0,5 punktu procentowego
Wiceminister finansów, Artur Soboń, powiedział, że zerowa stawka na VAT przyczynia się do obniżenia inflacji o pół punktu procentowego. Zwrócił uwagę, że w ubiegłym roku przeciętne gospodarstwo domowe zaoszczędziło dzięki temu rozwiązaniu przeszło 600 złotych.
Politycy Prawa i Sprawiedliwości pytali w środę w Sejmie o przedłużenie zerowej stawki VAT na żywność. Artur Soboń stwierdził, że decyzje w tej sprawie będą zapadać na bieżąco. Wiceminister finansów podkreślił również, że to rozwiązanie jest szczególnie korzystne dla osób najsłabiej sytuowanych.
– W koszyku zakupowym wydatki na żywność stanowią przeciętnie 27 proc. naszych wszystkich wydatków. One są tym większe im mniej zamożna jest rodzina. (…) Stąd interwencja w postaci zerowej stawki VAT. To jest coś, co skutkuje korzyścią dla wszystkich, ale przede wszystkim dla osób najsłabiej sytuowanych, dla których wydatki na żywność są istotną pozycją pod kątem realizowanych wydatków – wyjaśnił wiceminister Artur Soboń.
Wiceminister @sobonartur podczas wieczornej debaty #Sejm.u: Chcemy, aby oszczędności Polaków zamieniały się na inwestycje, aby to Polacy decydowali o rozwoju rynku kapitałowego. Poprzez realizację #SRRK zapewniamy rozwój tego rynku w taki sposób, by był konkurencyjny w Europie. pic.twitter.com/eXHXg5XCXz
— Ministerstwo Finansów (@MF_GOV_PL) July 12, 2023
Zerowa stawka VAT na żywność obowiązuje od 1 lutego 2022 roku. Została wprowadzona w ramach tzw. rządowej tarczy antyinflacyjnej, która miała ulżyć Polakom w związku z rosnącymi cenami. Według wiceszefa resortu finansów przyczyniła się ona do obniżenia inflacji o pół punktu procentowego, co przełożyło się na to, że przeciętne gospodarstwo domowe zaoszczędziło przeszło 600 złotych.
RIRM