fot. PAP/EPA

W Warszawie podpisano memorandum polsko-chińskie o współpracy ws. bezpieczeństwa żywności

W Warszawie zostało podpisane w poniedziałek polsko-chińskie memorandum o współpracy w obszarze zdrowia zwierząt i roślin oraz bezpieczeństwa żywności. To ramowe porozumienie regulujące wymagania weterynaryjne i fitosanitarne w eksporcie żywności do Chin.

Memorandum podpisali w resorcie rolnictwa: minister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością Inspekcji i Kwarantanny CHRL (AQSIQ) Zhi Shuping oraz minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

Podpisany został także protokół w sprawie kwarantanny i wymagań zdrowotnych w odniesieniu do drobiu hodowlanego, jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych z drobiu wyeksportowanego do Chin.

„Oceniam dzisiejsze porozumienia jako milowy krok w dalszych dobrych relacjach między Polską a Chinami w obszarze rolnictwa” – podkreślił Jurgiel.

Jak zaznaczył, rozmowy z chińską stroną stały się bardziej intensywne od wizyty prezydenta Andrzeja Dudy w listopadzie ub. r. w Chinach. Podkreślił, że w Warszawie będzie podpisanych w sumie 5 porozumień dotyczących eksportu polskiej żywności na chiński rynek.

Polski minister zwrócił uwagę na dobre relacje między polskimi i chińskimi urzędnikami podczas prowadzonych rozmów. Jurgiel podziękował za dobrą atmosferą, jaka towarzyszyła jego wizycie w Chinach w kwietniu br. „Wierzę, że w najbliższej przyszłości będą dalsze postępy, służy to Polsce i polskim rolnikom, którzy czekają, by wymiana handlowa był dobra” – powiedział PAP szef resortu rolnictwa.

Minister Zhi Shuping podkreślił, że podpisane porozumienia są owocem „wspólnych wysiłków”. Jak dodał, najważniejszym taki krokiem była wizyta prezydenta Polski Andrzeja Dudy w Chinach. „Niezwykle ważna jest wizyta prezydenta Chin Xi Jinpinga w Polsce” – zaznaczył minister ds. jakości Chin. Ocenił, że „jest to znakomity fundament do współpracy w przyszłości”.

Chiński minister pytany o możliwości eksportu jabłek z Polski powiedział, że podpisanie porozumienia oznacza, że „otwieramy drzwi”. „Cała reszta już należy do przedsiębiorców” – podkreślił.

Zhi Shuping był pytany o kwestię możliwości eksportu wieprzowiny na chiński rynek, w związku z planowanym podpisaniem porozumienia ws. wypracowania zasad regionalizacji z powodu wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce.

„Jeżeli uda nam się wypracować w sposób merytoryczny techniczne podejście, w jaki sposób rozgraniczyć obszary dotknięte ASF, będzie to sposób na to, by można było wznowić eksport wieprzowiny do Chin” – powiedział.

„Ze względu na to, że afrykański pomór świń nie występuje w Chinach, nie podejmowaliśmy żadnych rozmów z krajami, w których ta choroba występowała. Jest to gest dobrej woli ze strony Chin. Pokazujemy w ten sposób nasze zaufanie do Polski, że chcemy wypracować sposób, żeby było pewne, iż eksportowana wieprzowina pochodzi z terenów niedotkniętych chorobą. Jeśli to się uda, to będzie rozwiązanie problemu” – podkreślił szef AQSIQ.

Zhi Shuping na pytanie, jak postrzegana jest polska żywność w Chinach, powiedział, że dzięki wielu kampaniom promocyjnym tamtejsi konsumenci „już znają polską żywność i wiedzą, że jest to żywność bezpieczna”.

Minister Zhi Shuping przebywa w Polsce w ramach oficjalnej wizyty przewodniczącego ChRL Xi Jinpinga.

W poniedziałek w Warszawie w obecności głów państw – prezydenta Andrzeja Dudy i Xi Jinpinga zostaną podpisane: protokół w sprawie wymagań fitosanitarnych dla eksport jabłek z Polski do Chin, memorandum o porozumieniu o współpracy w zakresie kontroli poziomu substancji szkodliwych w mięsie drobiowym eksportowanym z Polski do Chin oraz list intencyjny o badaniach naukowych i współpracy w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.

PAP/RIRM

drukuj