[TYLKO U NAS] J. Podgórski: Wszyscy rolnicy są ważni i wykonują istotną pracę zarówno dla bezpieczeństwa żywnościowego oraz eksportu, jak i budowania silnych wskaźników ekonomicznych polskiego sektora rolnego
Instytucje unijne robią wszystko, aby uczynić silniejszym rolnictwo ekologiczne. Jednak rykoszetem dostaną inni rolnicy, którzy stanowią większość – powiedział Jacek Podgórski, dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej, w rozmowie z Redakcją Informacyjną Radia Maryja.
W Polsce w ostatnim czasie rośnie zainteresowanie produktami pochodzącymi z ekologicznych upraw. Jednak uzyskanie informacji na temat producentów, którzy wytwarzają ekologiczną żywność, nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać.
– Jeżeli przyjrzymy się rynkowi stricte ekologicznych artykułów rolno-spożywczych w Polsce czy Europie, to zauważymy, że uzyskanie jasnej i klarownej informacji nie jest takie proste. Niestety pojęcie żywności ekologicznej, żywności bio jest bardzo nadużywane, ponieważ stało się trendy – modne. Trend przyszedł do nas najpierw z zza oceanu, a następnie z Europy Zachodniej i bardzo szybko zaszczepił się na naszym polskim podwórku – ocenił Jacek Podgórski.
W związku z tym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zamierza podjąć działania mające na celu usystematyzowanie tej kwestii i poprawę dostępności informacji o bio żywności. W ocenie rozmówcy resort rolnictwa kładzie duży nacisk na ekologiczne gospodarstwa, pomijając przy tym inne sektory rolnicze.
– Jest to kolejne działanie w ostatnich miesiącach poświęcone rolnictwu ekologicznemu, które stało się „oczkiem w głowie” resortu. Jednocześnie zapomina się o innych gospodarstwach. Nasze rolnictwo powinno cechować się wyważonym balansem między rolnictwem ekologicznym a tym rolnictwem, które produkuje więcej i odpowiada za budowę silnych wskaźników produkcji i eksportu – wyjaśnił dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej.
Ekspert zaznaczył, że Unia Europejska wywiera nacisk na rozwój rolnictwa produkującego żywność bio.
– Instytucje unijne robią wszystko, aby uczynić silniejszym rolnictwo ekologiczne. Jednak rykoszetem dostaną inni rolnicy, którzy stanowią większość – dodał.
Zdaniem Jacka Podgórskiego wdrażane przez rząd rozwiązania na rzecz produkcji żywności bio nie spowodują, że dogonimy w tej dziedzinie inne kraje europejskie.
– Dobrze, że resort rolnictwa wprowadza system certyfikacji, ponieważ to dobrze prognozuje. Trzeba dbać o rolnictwo ekologiczne, które jest ważne. Jednak nie możemy zapominać o innych rolnikach hodujących nieekologicznie. Wszyscy rolnicy są ważni i wykonują istotną pracę zarówno dla bezpieczeństwa żywnościowego i eksportu, jak i budowania silnych wskaźników ekonomicznych polskiego sektora rolnego – ocenił rozmówca.
RIRM/radiomaryja.pl