fot. pixabay.com

Ruszyły prace nad projektem „paszportyzacji żywności”

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi został podpisany list intencyjny rozpoczynający prace nad projektem, który ma pokazać drogę produktów rolnych od pola do stołu. Potocznie jest on określany jako „paszportyzacja żywności”.       

Konsumenci będą mogli uzyskać w internecie wiarygodną informację o produkcie na każdym etapie łańcucha dostaw. Projekt ma też wyeliminować przypadki błędnego oznaczania żywności.

Szczegóły na temat tego rozwiązania przedstawił Grzegorz Puda, minister rolnictwa.

– Projekt „paszportyzacji polskiej żywności” wpisuje się w międzynarodowe trendy, aby konsument zdawał sobie sprawę, skąd pochodzi żywność, przez jakie procesy została przepuszczona, gdzie była składowana i  jak znalazła się na półce sklepowej. Trzeba powiedzieć, że rosnące oczekiwania konsumentów również w Polsce wpisują się w światowy trend. Mieliśmy wiele sygnałów dotyczących tego, że oznaczenia, które funkcjonowały do tej pory były w różny sposób manipulowane – powiedział Grzegorz Puda.

Szef resortu rolnictwa zachęcił do tego, aby Polacy wybierali rodzime produkty.

Pierwsza faza „paszportyzacji polskiej żywności” jest zaplanowana na ten rok. Polega m.in. na przeprowadzeniu trzech pilotaży dla rynków ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

W projekt zaangażowani są m.in. pełnomocnik premiera ds. GovTech czy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

RIRM

drukuj