PiS wzywa premiera do działania
Prezes PiS-u Jarosław Kaczyński apeluje w liście do premiera Donalda Tuska o przerwanie bezczynności w sprawie zakazu wędzenia wędlin metodą tradycyjną, który reguluje rozporządzenie Komisji Europejskiej z 2011 r.
Poseł Mariusz Błaszczak, przewodniczący Klubu Parlamentarnego PiS powiedział dziś na konferencji prasowej w Sejmie, że w wyniku bierności rządu PO-PSL zagrożona jest działalność ponad 1,5 tysiąca przedsiębiorstw. Tym samym kilkadziesiąt tysięcy pracowników może trafić na bruk.
– Odbywają się spotkania posłów do Parlamentu Europejskiego i polskich przedsiębiorców z komisarzem Unii Europejskiej, który zajmuje się tą dziedziną, i słyszymy, że on jest gotów pójść na rękę stronie polskiej tylko rząd jest pasywny. Rząd nie składa odpowiednich wniosków w tej sprawie. Wyłączenie od tego rozporządzenia wynegocjowało bardzo wiele państw Unii Europejskiej. W UE można osiągnąć dobre rezultaty, korzystne dla swojego kraju, tylko trzeba spełniać jeden podstawowy warunek: po pierwsze władza musi wykazać zainteresowanie sprawą, a po drugie musi przystąpić do negocjacji – wyjaśniał poseł Mariusz Błaszczak.
Przewodniczący Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie Fryderyk Kapinos wyraził wdzięczność za list prezesa PiS-u Jarosława Kaczyńskiego do premiera.
– Pukamy i stukamy do wielu drzwi. Te drzwi: byłego premiera, prezesa Kaczyńskiego, zostały otwarte i napisał on ten list, za co bardzo serdecznie chciałem w imieniu wszystkich tych producentów, którzy są zrzeszeni w Stowarzyszeniu, a jest ich kilkuset; podziękować. Bardzo prosimy o załatwienie tego problemu, ponieważ to jest nie tylko problem samych przedsiębiorców, tych małych i średnich, ale i rolników, którzy produkują niewielkie ilości tuczników i mają niewielkie gospodarstwa rolne. Ich byt również będzie zagrożony – powiedział Fryderyk Kapinos, przewodniczący Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie.
W trakcie prac nad unijnym rozporządzeniem Polska nie zgłaszała zastrzeżeń i nie przekazała żadnych badań. W 2011 r. dokument został opublikowany a od września 2014 r. zaczną obowiązywać przepisy, określające na nowo dopuszczalną ilość substancji smolistych w żywności.
RIRM