Włochy: W gastronomii pół miliona miejsc pracy mniej, 22 tys. zamkniętych firm
514 tysięcy zlikwidowanych miejsc pracy i 22 tysiące zamkniętych firm – taki obraz gastronomii we Włoszech w zeszłym roku, pierwszym w pandemii, ukazano w ogłoszonym we wtorek raporcie federacji usług. Straty poniosło ponad 97 procent przedstawicieli tej branży.
60 procent restauratorów odnotowało spadek obrotów o więcej niż połowę.
„Społeczne wyrzeczenia wymuszone na naszym sektorze nie zostały w odpowiedni sposób zrekompensowane” – stwierdził prezes federacji usługodawców, Lino Enrico Stoppani.
W raporcie podkreślono, że 89 procent przedsiębiorców z branży gastronomicznej uważa wsparcie finansowe za niewielkie lub niewystarczające.
W reakcji na przedstawione dane minister rozwoju gospodarczego, Giancarlo Giorgetti, zapewnił, że w następnym rządowym dekrecie przeznaczone zostaną dalsze środki na wsparcie dla tego sektora.
Dotychczasowe tegoroczne dane wskazują, że obroty w gastronomii spadły średnio o 20 procent. Według prognozy ożywienia nie należy spodziewać się przed 2022-2023 rokiem.
85 procent przedstawicieli branży wyraziło zarazem w sondażu nadzieję na powrót do sytuacji sprzed pandemii.
PAP