fot. pixabay.com

Włochy: W gastronomii pół miliona miejsc pracy mniej, 22 tys. zamkniętych firm

514 tysięcy zlikwidowanych miejsc pracy i 22 tysiące zamkniętych firm – taki obraz gastronomii we Włoszech w zeszłym roku, pierwszym w pandemii, ukazano w ogłoszonym we wtorek raporcie federacji usług. Straty poniosło ponad 97 procent przedstawicieli tej branży.

60 procent restauratorów odnotowało spadek obrotów o więcej niż połowę.

„Społeczne wyrzeczenia wymuszone na naszym sektorze nie zostały w odpowiedni sposób zrekompensowane” – stwierdził prezes federacji usługodawców, Lino Enrico Stoppani.

W raporcie podkreślono, że 89 procent przedsiębiorców z branży gastronomicznej uważa wsparcie finansowe za niewielkie lub niewystarczające.

W reakcji na przedstawione dane minister rozwoju gospodarczego, Giancarlo Giorgetti, zapewnił, że w następnym rządowym dekrecie przeznaczone zostaną dalsze środki na wsparcie dla tego sektora.

Dotychczasowe tegoroczne dane wskazują, że obroty w gastronomii spadły średnio o 20 procent. Według prognozy ożywienia nie należy spodziewać się przed 2022-2023 rokiem.

85 procent przedstawicieli branży wyraziło zarazem w sondażu nadzieję na powrót do sytuacji sprzed pandemii.

PAP

drukuj