Wielkanocna zbiórka żywności – 331 ton produktów dla 100 tys. osób

Podczas tegorocznej wielkanocnej zbiórki żywności organizowanej przez Banki Żywności zebrano 331 ton produktów, które trafią do ponad 100 tys. potrzebujących. Żywność zostanie przekazana m.in. do domów samotnej matki oraz noclegowni dla bezdomnych.

Tegoroczna zbiórka odbyła się w 280 miejscowościach w całej Polsce w weekend od 11 do 13 marca. Produkty od darczyńców zbierało około 25 tys. wolontariuszy w 2 tys. sklepów.

Organizatorzy poinformowali, że udało się zebrać 331 ton żywności, co pozwoli zapewnić spokojną i godną Wielkanoc ponad 100 tys. potrzebującym.

Po raz kolejny Polacy stanęli na wysokości zadania. To budujące widzieć, że co roku tysiące ludzi chce pomóc tym, którzy tak bardzo tej pomocy potrzebują, szczególnie przed świętami – skomentowała dyrektor ds. rozwoju w Federacji Polskich Banków Żywności Monika Archicińska.

Zebrana żywność najpierw trafi do magazynów Banków Żywności, gdzie zostanie posortowana, zważona i policzona. Później będzie przekazana lokalnym organizacjom społecznym: domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka oraz świetlicom środowiskowym.

Z pomocy skorzystają również rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne i żyjące w ubóstwie. Produkty trafią do potrzebujących jeszcze przed Wielkanocą.

Monika Archicińska podziękowała wszystkim zaangażowanym w akcję i przypomniała, że kolejna zbiórka odbędzie się przed Bożym Narodzeniem. Zaznaczyła jednocześnie, że w działania Federacji można angażować się przez cały rok, m.in. poprzez wolontariat i wsparcie finansowe.

Każda pomoc jest na wagę złota, gdyż ciągle jeszcze w skrajnym ubóstwie żyje w Polsce 2,8 mln osób czyli aż 7,4 procent naszych rodaków – zwróciła uwagę Archicińska.

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, której misją jest ograniczanie marnowania żywności i niedożywienia w Polsce. W 2015 roku Banki Żywności wsparły ponad 2 mln osób, przekazując łącznie ponad 130 tys. ton żywności.

PAP/RIRM

drukuj