W Warszawie powstało Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Jego powstanie to odpowiedź na edukacyjne potrzeby Polaków. Nowa instytucja ma być źródłem wiarygodnej wiedzy o żywieniu i aktywności fizycznej.
Twórcy mają nadzieję, że dzięki działalności Centrum uda się doprowadzić do spadku występowania w społeczeństwie nadwagi i otyłości oraz związanych z nimi chorób.
Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podkreślił, że edukacja żywieniowa jest szansą dla polskiego systemu ochrony zdrowia.
– To było wieloletnie moje marzenie, żeby w Polsce utworzyć wiarygodne źródło informacji naukowej o żywości i żywieniu, źródło kierowane do różnych grup społecznych. Wiemy, że im wcześniej zaczniemy tą edukację tym lepiej. Niezależnie od tego, możemy zmieniać i zapobiegać nadwadze i otyłości. Ważnym elementem jest to, że możemy wspierać leczenie wielu milionów Polaków. Setki tysięcy, być może miliony ludzi już wiedzą, że mają problem. Nie wiedzą jak zacząć. Jeżeli wiedzą o Narodowym Centrum mogą tutaj te pierwsze etapy leczenia żywieniem i stylem życia rozpocząć i być może zakończyć. I to jest wielka szansa dla pacjentów, ale też i dla państwa i ochrony systemu zdrowia – zaznaczył prof. Mieczysław Jarosz.
Na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej można znaleźć kompleksowe informacje dotyczące zdrowego żywienia.
Dane wskazują, że z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się blisko 60 proc. dorosłych osób w Polsce. W ostatnich latach odnotowuje się również wzrost otyłości u dzieci i młodzieży.
RIRM