Unikalny wynalazek polskich naukowców
W Łodzi opracowano unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku. Zapotrzebowanie na zdrową żywność wzrasta, przez co w przyszłości białko z rzepaku może zastąpić proteiny z soi czy białko pochodzenia zwierzęcego.
Unikalną w skali świata metodę pozyskiwania jadalnego białka z rzepaków opracował i udoskonala jeden z łódzkich start-upów – mówi Piotr Wnukowski, współtwórca NapiFeryn BioTech.
– Tak jak nasi pradziadkowie nauczyli się otrzymywać białko czy ser z mleka, tak my nauczyliśmy się pozyskiwać białko w czystej postaci z rzepaku – mówi Wnukowski.
Białko z rzepaku cechuje wysoka wartość odżywcza oraz niska zawartość tłuszczu i węglowodanów, przez co w przyszłości polski wynalazek może zastąpić proteiny z soi czy białko pochodzenia zwierzęcego – dodaje.
– Nasze biało – pod względem wartości odżywczych – jest porównywalne jakościowo z białkiem odzwierzęcym. Należy także pamiętać, że białko zwierzęce zwykle spożywamy razem z innymi elementami, które pochodzą od zwierząt, jak np. tłuszcze, które już są dużo bardziej szkodliwe niż tłuszcze pochodzenia roślinnego – wskazuje Piotr Wnukowski.
Możliwości wykorzystania białka do produkcji żywności są nieograniczone.
– Białko będzie dodawane – wyobraźnia jest tutaj ogromna, a możliwości nieskończone – do takich potraw, jak makaron, sos, pieczywo, ciastka, napoje proteinowe, więc wszędzie tam, gdzie obecnie stosowane są izolaty, białko pochodzenia sojowego lub białko pochodzenia odzwierzęcego – podkreśla Magdalena Kozłowska, prezes NapiFeryn BioTech.
Produkcja protein z rzepaku na skalę przemysłową ma być możliwa za 4-5 lat. Być może już wtedy żywność wzbogacona polskim białkiem trafi na półki sklepowe.
TV Trwam News/RIRM