Rolnicy: chów bydła i produkcja rolna coraz mniej opłacalne
W Polsce spada opłacalność chowu bydła i produkcji rolnej – alarmują rolnicy. Z oficjalnych danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika natomiast, że w listopadzie wzrosły ceny na rynku rolnym.
W porównaniu z październikiem bieżącego roku podrożeć miała większość produktów w skupie. Wyjątkiem jest żywiec wieprzowy i drobiowy – podał GUS.
Za 1 kg żywca wieprzowego w skupie płacono 3,87 zł., czyli o 11,7 proc. mniej niż w październiku i 12,3 proc. niż rok wcześniej. Za kilogram drobiu rzeźnego w skupie płacono 3,86 zł., czyli o 3,1 proc. mniej niż w październiku i o 4,1 proc. mniej niż przed rokiem.
Trzeba promować polską, tradycyjną, regionalną żywność, a nie uzależniać rynki od wielkich korporacji międzynarodowych – mówi Zbigniew Obrocki, wiceprzewodniczący NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”. Dodał, że polskie rolnictwo od kilku lat ma poważne problemy na wielu rynkach.
– Dopóki my nie wrócimy do tych regionalnych, tradycyjnych sposobów produkcji żywności i sposobów jej zagospodarowania, to będą takie anomalia, jak na dzień dzisiejszy. Wystarczy, że jest gdzieś – powiedzmy w Brazylii – duży urodzaj zboża i od razu wszystkie ceny na naszym rynku lecą – niezależnie od tego, czy u nas jest urodzaj czy klęska. Mówi się, że mamy wolny rynek, że będzie na nim wszystko funkcjonowało. Jeżeli chodzi o rolnictwo, to od dłuższego czasu wielu polityków mówi: rolnictwo nie powinno podlegać wolnemu rynkowi, tylko powinno być kształtowane przez politykę regionalną – podkreśla Zbigniew Obrocki.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego na targowiskach spadły ceny żyta, ziemniaków oraz żywca wołowego i wieprzowego.
RIRM