fot. flickr.com

Przetwórcy owoców i warzyw: Zagraniczni pracownicy sezonowi są niezbędni

Organizacje przetwórców owoców i warzyw zwrócili się do premiera z prośbą o wprowadzenie ułatwień w pozyskaniu pozwoleń na pracę i w przekraczaniu granicy przez pracowników sezonowych, zwłaszcza z Ukrainy. Brak siły roboczej wpłynie na kondycję finansową przetwórców i sadowników – dodano.

Z taką prośbą w imieniu zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego zwróciła się Unia Polskiego Przemysłu Chłodniczego oraz Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw.

„Zwracamy się z uprzejmą prośbą do szanownego pana premiera o wydanie stosownych rozporządzeń, celem których będzie ułatwienie obcokrajowcom, pochodzącym zwłaszcza z Ukrainy, pozyskanie zezwoleń na pracę w Polsce, a także szybkie i bezpieczne przekraczania granicy Rzeczypospolitej Polskiej przez te osoby zatrudniane, jako pracownicy sezonowi, w polskim rolnictwie i przetwórstwie owocowo – warzywnym” – napisano w liście.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2018 roku (danych za 2019 rok nie zostały jeszcze opublikowane przez IERiGŻ), produkcja mrożonych owoców w Polsce wyniosła nieco ponad 381 tys. ton, wolumen ilościowy eksportu był na poziomie 350 tys. ton, natomiast wartościowy – 476 tys. euro. W przypadku warzyw mrożonych dane te kształtują się następująco: produkcja blisko 590 tys. ton, wolumen ilościowy eksportu: 479,5 tys. ton, wartościowy 291 tys. euro.

Organizacje zwracają uwagę, że polski przemysł chłodniczy produkuje frytki mrożone w ilościach ok. 230 tys. ton rocznie.

„Biorąc pod uwagę ogólną produkcję w/w mrożonek, która była w 2018 r. na poziomie 1 200 tys. ton, należało stwierdzić, że chłodnictwo stanowi swoistego rodzaju bufor dla rolnictwa i sadownictwa zagospodarowując znaczne ilości surowca, co jest szczególnie istotne w latach nadprodukcji owoców, warzyw i ziemniaków” – argumentują przetwórcy.

Organizacje podkreśliły, że „pracownicy sezonowi pełnią kluczową rolę podczas zbiorów, szczególnie owoców i niektórych warzyw (np.: groszku zielonego), wrażliwych na przejrzewanie i tym samym zmiany jakościowe. Aby uzyskać najwyższe standardy jakościowe produkty roślinne muszą też być poddane szybkiemu przetworzeniu, tak aby czas pomiędzy ich zbiorem a zamrożeniem był jak najkrótszy. Niedobór siły roboczej wpłynie więc na funkcjonowanie sektora chłodniczego, a pośrednio również na kondycję finansową sadowników i rolników oraz wolumen ilościowy i wartościowy eksportu”.

Organizacje ponadto zapewniły, że zakłady zatrudniające cudzoziemców podejmą działania zapewniające odpowiednią ochronę zdrowia tych pracowników oraz bezpieczeństwo wyprodukowanych mrożonek w okresie dalszego panowania pandemii koronawirusa.

Prośbę organizacji wsparł rolniczy OPZZ, który podkreśla, że „nagły brak pracowników z Ukrainy spowoduje załamanie wielu branż w naszej gospodarce i może zagrozić bezpieczeństwu utrzymania łańcucha dostaw żywności. To będzie się także łączyć z dramatem tysięcy gospodarstw rolnych, także tych związanych z uprawą owoców miękkich.”

PAP

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl