Polska oficjalnie krajem wolnym od ptasiej grypy
Poinformował o tym Główny Inspektorat Weterynarii. Informację o odzyskaniu statusu kraju wolnego od zjadliwej choroby drobiu opublikowała też Światowa Organizacja Zdrowia.
Wcześniej Główny Lekarz Weterynarii w Polsce złożył deklarację do WHO, wskazując w niej, że na początku lipca zostały zakończone czynności związane z likwidacją grypy.
Zwrócił się też do wszystkich państw, które wprowadziły restrykcje w handlu drobiem i produktami z mięsa drobiowego o ich uchylenie.
Prezes Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, Andrzej Danielak, zaznaczył, że uwolnienie Polski od restrykcji to dobry krok naprzód.
– Jest to bardzo dobra wiadomość, że Polska została zwolniona z tych wszystkich restrykcji (…) na rynkach arabskich, afrykańskich oraz wszelkich tych, na które udało nam się wysyłać mięso drobiowe. Jest to niezwykle ważne, dlatego że wybuch grypy ptaków powoduje szereg restrykcji dla ferm drobiu i ograniczenia możliwości przemieszczania drobiu do innych ferm, które powodują, że hodowcy ponoszą ekonomiczne straty – powiedział Andrzej Danielak.
Przypomnijmy, że Polska jest jednym z liderów w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej.
Według danych Krajowej Rady Drobiarstwa nasz kraj notuje coroczny wzrost sprzedaży drobiu zarówno w kraju, jak i za granicą.
Jego produkcja w ub.r. przekroczyła 3 mln 300 tys. ton, z czego ponad 53 proc. mięsa i przetworów trafiło na eksport.
Polskie mięso drobiowe i jego przetwory cieszą się też dużym uznaniem na światowych rynkach.
RIRM