fot. wikipedia

Wielkopolskie: w związku z ptasią grypą w sobotę likwidacja 40 tys. indyków

W sobotę nastąpić ma likwidacja 40 tys. indyków z miejscowości Zapust w gminie Ostroróg (Wielkopolskie) – podał Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu. W czwartek w stadzie potwierdzono występowanie ptasiej grypy.

Wielkopolski Urząd Wojewódzki w Poznaniu informował w czwartek, że chorobę potwierdziły wyniki badań Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Obecnie w regionie potwierdzone są też ogniska ptasiej grypy w liczących ponad 100 sztuk drobiu stadach w Radłowie (gm. Raszków) i Słaborowicach (gm. Ostrów Wielkopolski). Tomasz Stube z Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu podał w czwartek, że trwają działania służb w celu likwidacji ognisk.

Jak poinformowała lek. wet. Martyna Bela z zespołu ds. zdrowia i ochrony zwierząt Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Poznaniu, w sobotę stado indyków ma być zagazowane, potem trafi do zakładu utylizacyjnego. Transport zwierząt nastąpi w odpowiednio zabezpieczonych samochodach.

Dodała, że w związku z wykryciem ptasiej grypy, w wyznaczonym przez powiatowego lekarza weterynarii obszarze zapowietrzonym i zagrożonym służby weterynaryjne przeprowadzą kontrole ferm i gospodarstw w których hodowany jest drób.

W środę, w związku z odnotowaniem kolejnych ognisk ptasiej grypy na terenie Wielkopolski, wojewoda Łukasz Mikołajczyk zaapelował do mieszkańców regionu i hodowców o przestrzeganie podstawowych zasad higieny oraz bioasekuracji w celu zminimalizowania ryzyka przeniesienia wirusa. Wojewoda podkreślił w apelu, że wirus ptasiej grypy nie jest niebezpieczny dla ludzi; do tej pory nie notowano przeniesienia infekcji na człowieka.

Jak przypomniał, należy unikać kontaktu z ptactwem, szczególnie dziko żyjącym. W apelu wskazano również, że jaja i mięso drobiowe należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością; unikać należy też spożywania surowych jaj.

Wzmożony nadzór nad sprzedażą mięsa drobiowego i produktów z nich wytworzonych w sklepach, na targowiskach oraz miejscach żywienia ludzi prowadzą przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Podczas kontroli sanitarnych zwracają oni również szczególną uwagę na pochodzenie, identyfikowalność i legalność produktów mięsnych.

PAP

drukuj