fot. PAP/EPA

Polska może eksportować mięso do Egiptu

Główny Inspektorat Weterynarii uzgodnił z egipskimi służbami sanitarnymi wzory świadectw dla mięsa drobiowego i wołowego. Negocjacje w tej sprawie prowadzone były ponad rok. O rozmowy z władzami egipskimi wnioskowali właściciele polskich firm.

Zainteresowanie eksportem wyraziło dotychczas 19 firm. Według nich sprzedaż mięsa na ten rynek jest perspektywiczna. Tereny położne nad Nilem zamieszkuje 80 mln osób.

Poseł Dariusz Bąk z sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi podkreśla, że otwarcie egipskiego rynku to dobra wiadomość dla rolników.

– Eksport wołowiny i drobiu do Egiptu dobrze rokuje, dlatego że wpłynie na pewno na ceny na polskim rynku. W tej chwili jeżeli chodzi o wołowinę to słyszymy, że jej cena jest nieatrakcyjna, więc na pewno to pomoże polskim rolnikom w lepszym funkcjonowaniu, w dodatkowej hodowli, szczególnie wołowiny, gdyż tu, w Polsce, są dobre warunki do produkcji wołowiny – stwierdził poseł Dariusz Bąk.

W poniedziałek zostanie zorganizowane spotkanie w celu rozszerzenia listy chętnych do wysyłki mięsa do Egiptu.

Egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski na początku drugiego kwartału tego roku. Celem wizyty ma być kontrola kolejnych zainteresowanych zakładów drobiarskich i wołowych oraz rozszerzenia listy zatwierdzonych podmiotów.

RIRM

drukuj