fot. muzeum.wieliczka.pl

W niedzielę w Wieliczce odbędzie się „Święto Soli”

W niedzielę w Ogrodach Żupnych i na dziedzińcu Zamku Żupnego w Wieliczce odbędzie się „Święto Soli”. Hasłem przewodnim wydarzenia będzie „Sól w kuchni”, a gościem specjalnym Słowackie Muzeum Techniki. 

„Święto Soli” w Wieliczce to już tradycja. Ta plenerowa impreza skupiona na nazywanej kiedyś „białym złotem” soli odbywać się będzie na Zamku Żupnym już po raz siedemnasty.

– Jest to impreza, dzięki której przywracamy pamięć dawnym zawodom, jakie wpływały na dobre funkcjonowanie całego wielkiego przedsiębiorstwa zwanego żupą. (…) Jak co roku wprowadzi w ten nastrój „Święta Soli” reprezentacyjna orkiestra dęta z kopalni soli Wieliczka – informuje Przemysław Jagielski z Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka.

Wydarzenie adresowane jest dla wszystkich: od juniora do seniora, a w sposób szczególny do rodzin.

– Każdy znajdzie dla siebie coś bardzo ciekawego, czy to atrakcje dla najmłodszych – możliwość zjazdu na linie z naszej czternastowiecznej baszty, działania w specjalnym stanowisku archeologicznym, poszukiwania artefaktów, czy takie specjalne zakupowe szaleństwa związane z torem przeszkód. Myślę, że te wszystkie pokazy artystyczne i warsztaty związane z solą trafią do osób w każdej kategorii wiekowej – mówi Przemysław Jagielski.

Dla uczestników „Święta Soli” przygotowano też pokazy rzemieślnicze, w których będzie się można sprawdzić samemu.

– Skręcić linę u powroźnika, ulepić garnek u garncarza lub wykuć coś z metalu u kowala. Można będzie wyplatać kosze z wikliny lub złożyć beczkę drewnianą – wskazuje Przemysław Jagielski.

Organizatorzy liczą na wysoką frekwencję, bo „Święto Soli” – jak zaznaczają – z edycji na edycję cieszy się coraz większą popularnością.

– Co roku mamy coraz więcej osób, które chcą zobaczyć inną odsłonę soli i poczuć klimat dawnych czasów, kiedy to właśnie tutaj kuchnia żupna prężnie działała, bo to był zakład zbiorowego żywienia pracowników żupy, ale również furmanów, którzy tu przyjeżdżali. Tutaj więc zapach, smak był rzeczywiście niezapomniany – mówi Przemysław Jagielski.

Tematem przewodnim wydarzenia będzie „Sól w kuchni”.

 

TV Trwam News/RIRM

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl