Podlaski Dzień Kukurydzy
Za nami kolejna edycja Podlaskiego Dnia Kukurydzy w Szepietowie. Podczas imprezy rolnicy mogli zapoznać się z kolekcją ponad stu odmian kukurydzy oraz ze sprzętem przeznaczonym do zbioru i konserwacji.
Kukurydza to jedna z cenniejszych roślin w Polsce. Znajduje szerokie zastosowanie w rolnictwie na przykład jako pasza zwierzęca, między innymi dla krów.
– Uprawiamy ją łącznie na ziarno i kiszonkę, bo takie są główne kierunki uprawy, na ok. 1 mln 250 tys. hektarów – mówił prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.
W Polsce jeszcze do niedawna kukurydza była uprawiana na niewielką skalę. Obecnie produkcja sięga nawet 4,5 miliona ton, co czyni ją jednym z najważniejszych zbóż w naszym kraju.
– Mamy najnowocześniejsze odmiany w Europie, bo mamy również polskie odmiany, co bardzo sobie cenimy, ale też czołowe odmiany firm europejskich, nawet i światowych, amerykańskich, co właściwie daje rolnikowi szeroką możliwość wyboru i powoduje szaloną konkurencję – wskazał prof. Tadeusz Michalski.
Doświadczeniami na temat uprawy i przetwarzania kukurydzy rolnicy mogli podzielić się wczoraj podczas kolejnej edycji Podlaskiego Dnia Kukurydzy w Szepietowie.
– Chcemy, żeby tutaj rolnicy naocznie przekonali się o tym, co oferuje nasze polskie nasiennictwo. Prezentujemy tutaj ok. 100 odmian, i jest to naprawdę szeroki wybór.
Można je tutaj oglądać, można je porównywać ze sobą – powiedział Wojciech Mojkowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Dodatkowo szeroką ofertę produktów zaprezentowali producenci maszyn i urządzeń do zbioru i konserwacji kukurydzy. Nie zabrakło również degustacji potraw zrobionych przy jej użyciu. Można było spróbować zupy kukurydzianej, bułek z mąki kukurydzianej oraz placków kukurydzianych.
TV Trwam News