Polska eksportuje coraz więcej produktów rolno-spożywczych
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podał, że wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych od stycznia do lipca wyniosła 29,7 miliarda euro. To o 13 procent więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Najważniejsze produkty eksportowe to mięso i jego przetwory. Głównie eksportowany jest drób. Przychody ze sprzedaży tych produktów za granicę w analizowanym okresie wyniosły 5,7 miliarda euro i były o 6 proc. większe niż rok wcześniej.
Wiceminister rolnictwa, Ryszard Bartosik, wskazał, że polski eksport rośnie z roku na rok i ten trend się utrzymuje.
– Nasza branża rolno-spożywcza i rolnicy bardzo dobrze sobie radzą zarówno na rynkach europejskich, jak i na rynkach światowych. Jesteśmy konkurencyjni cenowo, ale produkujemy wyroby najwyższej i światowej jakości. Nasza wołowina ma już swoje miejsce w takich krajach, jak Francja, Włochy, Japonia. Hitem eksportowym jest oczywiście drób – wicemin. mówił Ryszard Bartosik.
Drugą pozycję pod względem wartości eksportu zajmują ziarna zbóż i przetwory zbożowe, których sprzedaż wzrosła o 23 proc. rok do roku. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podał, że głównym partnerem handlowym Polski pozostały Niemcy. Eksport do tego kraju, wyniósł o 7,5 mld euro i wzrósł o 15 proc. rok do roku.
RIRM