fot. flickr.com

Min. J. K. Ardanowski: Tylko produkty rolne najwyższej jakości znajdą nabywców

Konsumenci stają się coraz bardziej wymagający i wybredni, dlatego też tylko produkty najwyższej jakości będą znajdowały nabywców – mówił w środę minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas inauguracji kampanii promującej spożycie papryki, bakłażanów i cukinii.

„Bogaty świat staje się już tak wymagający i wybredny, że niedługo to, co nie spełnia najwyższych, coraz wyższych, norm jakościowych nie sprzeda się” – powiedział cytowany w komunikacie resortu minister.

W środę w w Potworowie koło Radomia odbyła się inauguracja kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana z południa Mazowsza” organizowana przez Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Jest ona finansowana ze środków pochodzących z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Minister poinformował, że trwają prace związane z utworzeniem Polskiej Grupy Spożywczej.

„Wielu przedsiębiorców, przyzwyczajonych do dominacji na rynku przetwórstwa i handlu, zgrzyta ze złości zębami na myśl, że państwo nie będzie bierne i >>teoretyczne<< w obronie rolników. Od strony prawnej wszystko jest gotowe, ale w kwestii kapitału założycielskiego prowadzę jeszcze rozmowy z premierem RP i Ministrem Finansów” – powiedział szef resortu rolnictwa.

Zapowiedział też dalszą „walkę” o wzmocnienie pozycji rolnika w łańcuchu żywnościowym choć – jak podkreślił – państwo nie ma możliwości bezpośredniej interwencji na rynku.

„Koniec okradania rolników. Ja na to nie wyrażam zgody, chociaż to bardzo nie podoba się przetwórcom” – podkreślił cytowany w komunikacie minister Ardanowski.

Minister zaapelował o przekonywanie konsumentów, zarówno krajowych jak i zagranicznych do kupowania polskiej żywności.

„Wszystkie organizacje rolnicze, chcące zaangażować się w promocję, mające pomysł, jak docierać do konsumentów i przekonywać ich do najlepszej polskiej żywności, będą wspierane przez ministerstwo rolnictwa” – zapewnił minister rolnictwa.

Organizatorzy kampanii promocyjnej poinformowali, że w Polsce produkuje się około 500 odmian papryki. Obecnie region radomski jest największym zagłębiem uprawy papryki, bakłażana, cukinii w Polsce i w naszej części Europy. Ponadto produkuje się tu znaczące ilości fasoli szparagowej, kapusty pekińskiej i kalarepy.

Papryki wysokiej jakości (klasa I) uzyskuje się ok. 100 tys. ton rocznie. Produkowana jest ona w około 3500 gospodarstw, w ponad 60 tys. tuneli foliowych na obszarze około 1500 ha. Jak podkreślali organizatorzy, mocną stroną regionu jest ponad 30-letnia tradycja produkcji papryki oraz doświadczenie producentów.

Papryka, bakłażan, cukinia – produkowane na południu Mazowsza – sprzedawane są nie tylko w kraju, lecz są także eksportowane. Trafiają praktycznie do wszystkich krajów Europy. Embargo rosyjskie zmusiło do zmiany kanałów dystrybucji i obecnie większość zbiorów tych warzyw trafia do krajów Europy Zachodniej i Północnej.

Celem realizowanej obecnie kampanii jest wzrost świadomości konsumentów, budowanie konsumenckiego patriotyzmu oraz zwiększenie rozpoznawalności produktów z południa Mazowsza. Jej hasłem przewodnim, które przyświeca kampanii jest przekaz: „Kupując warzywa i owoce wybieraj te najlepsze dla swojej rodziny. Wspieraj polskich rolników i producentów”.

Do Polski papryka trafiła ponad 30 lat temu, a pierwsze jej uprawy ulokowane zostały na terenie gminy Przytyk. Prekursorem uprawy był Antoni Kwietniewski z Woli Wrzeszczowskiej (gmina Przytyk), który zaczął uprawiać w Polsce paprykę w 1982 roku. W roku następnym uprawę tego warzywa pod tunelami rozpoczęły również inne osoby z gminy Przytyk, a w latach późniejszych papryka trafiła również do pobliskich gmin.

Zrzeszenie Producentów Papryki powołane zostało 11 września 2014r, głównie skupia producentów warzyw z Południa Mazowsza, ale przez swoje działania stał się z czasem związkiem ogólnopolskim. Głównym celem Zrzeszenia jest reprezentowanie interesów producentów warzyw w ważnych kwestiach dotyczących przyszłości rozwoju produkcji, dystrybucji i integracji środowiska.

PAP/RIRM

drukuj