Krajowa Rada Drobiarstwa przekazała, że polskie mięso wraca na chiński rynek
Krajowa Rada Drobiarstwa poinformowała, że po czterech latach przerwy polskie mięso wróci na chiński rynek. Polska uzyskała zgodę Pekinu na tzw. regionalizację grypy ptaków. Oznacza to, że w razie stwierdzenia ogniska choroby, z eksportu będą wyłączane tylko zakłady w poszczególnych strefach, a nie w całym kraju.
Do uzgodnienia pozostały jeszcze kwestie techniczne m.in. dotyczące wielkości wyłączanych regionów. Polsko-chińskie porozumienie przewiduje, że wszystko zostanie ustalone do końca bieżącego roku.
Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Izby Gospodarczej, Dariusz Goszczyński, powiedział, że kluczowe znaczenie dla odblokowania rynku miała wizyta prezydenta Andrzeja Dudy w Pekinie.
– Bardzo się cieszymy, że w wyniku wizyty prezydenta Andrzeja Dudy w Chinach udało się uzyskać zgodę na objęcie regionalizacją polskiego mięsa drobiowego. Regionalizacja jest niezmiernie istotnym elementem umożliwiającym wymianę handlową. Do tej pory jedno ognisko grypy ptaków spowodowało, że cały eksport musiał być wtrzymany. Regionalizacja powoduje, że wyłączamy tylko niewielki region zdefiniowany w ustaleniach pomiędzy krajami czy to będzie powiat, czy strefa. Natomiast cała reszta kraju może normalnie realizować eksport. Regionalizacja jest kluczowym elementem, żeby móc utrzymać elastyczną pełną współpracę z danym krajem – wskazał Dariusz Goszczyński.
Eksport polskiego drobiu na rynek chiński został zawieszony w 2020 roku, z powodu stwierdzenia w naszym kraju ptasiej grypy.
Polska jest największym eksporterem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej i trzecim na świecie po Brazylii i Stanach Zjednoczonych.
RIRM