Francja pierwszym europejskim krajem, który wprowadza zakaz stosowania oznaczeń produktów zwierzęcych w produktach wegańskich
Francja wprowadza zakaz stosowania nazw produktów mięsnych w odniesieniu do żywności roślinnej. To – jak wskazuje „Nasz Dziennik” – pierwszy kraj w Europie, który wprowadza tego typu ograniczenia.
Zgodnie z rządowym dekretem, od 1 października 2022 roku we Francji nie będzie można używać nazw takich jak „kiełbasa”, „hamburger” lub „stek” w odniesieniu do żywności pochodzenia roślinnego. Producenci będą musieli opracować nowe nazewnictwo dla produktów niezawierających białka zwierzęcego.
Takie regulacje pozytywnie ocenia Szczepan Wójcik, prezes Instytutu Gospodarki Rolnej. Jak wskazuje, chodzi o to, by nie dezorientować konsumentów.
– Określenie „mięso” powinno dotyczyć tylko mięsa. Podobnie jest w przypadku zakazu używania słowa „mleko” wobec produktów sojowych. Myślę, że to jest bardzo dobry pomysł, ponieważ dotychczasowe nazewnictwo wprowadzało w błąd konsumentów. Konsument ma prawo do pełnej wiedzy na temat produktu, który chce kupić. Mięso powinno być nazywane mięsem, mleko mlekiem, a wyrób podobny powinien być nazywany produktem mięsopodobnym. Tego typu zakazy uważam za pozytywne, ponieważ teraz klient będzie wiedział, co kupuje – mówi Szczepan Wójcik.
Francuscy rolnicy chcą, aby zakaz stosowania oznaczeń produktów zwierzęcych w produktach wegańskich wprowadzono na terenie całej Unii Europejskiej. W 2020 r. w Parlamencie Europejskim odbyło się głosowanie w tej sprawie. Europosłowie nie zdecydowali się jednak na przyjęcie stosownych przepisów.
RIRM